Miquel Buch: "Caldrà refer les parets de l'edifici sinistrat com si fos cirurgia estètica"

L'informe de l'arquitecte municipal recomana tallar la Gran Via per evitar les vibracions provocades pel pas de vehicles

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 21 Setembre 2016 09:46

Reunió habitatge Premià

L'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, augura que l'edifici afectat per una explosió el passat diumenge s'ha de mantenir "dempeus" i explica que el que ara caldrà és refer les parets més malmeses perquè l'edifici aguanti: "Serà una feina de cirurgia estètica", detalla l'alcalde després d'haver-se reunit amb els serveis tècnics municipals.

L'ACN ha tingut accés a l'informe de l'arquitecte municipal en el qual es detalla les diferents afectacions als edificis, tot i que reconeix que en les pròximes hores es podrien apreciar "altres danys estructurals encara no detectats". L'informe també explica el perquè del tall de la Gran Via al trànsit. D'aquesta manera, diu l'arquitecte, s'eviten "possibles vibracions" pel pas de vehicles que podrien afectar a l'estabilitat de l'immoble.

Després del desallotjament d'emergència al bloc del número 39 d'Elisenda de Montcada, el passat dilluns al vespre, l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, ha llançat un missatge de tranquil·litat i assegura que cap més edifici que no sigui el de la Gran Via 196-198 té cap afectació estructural i que l'objectiu dels tècnics és que aquest es pugui "salvar".

Així ho reflecteix també l'informe de l'arquitecte municipal al qual ha tingut accés l'ACN. A la resta d'edificis afectats per l'ona expansiva, recita l'arquitecte, "l'habitabilitat és segura", un cop es facin les reparacions dels principals tancaments de portes i finestres que van quedar totalment esbotzades.

Diferents graus d'afectació

Aquests veïns desallotjats o afectats "de curta durada" són les portes 2, 3 i 4 del número 192-194 de la Gran Via, els d'Elisenda de Montcada 37 i els blocs afectats del carrer Unió –números 41, 43, 45 i 47–. Tots aquests blocs comparteixen el pati interior amb l'edifici on va tenir lloc l'explosió.

D'altra banda, els veïns de les portes 1 del número 192-194 de la Gran Via –una vintena de persones– i els d'Elisenda de Montcada 39 –uns altres vint afectats– estaran desallotjats de manera indefinida fins que s'asseguri l'estabilitat del bloc principal, ja que qualsevol despreniment podria provocar danys col·laterals en aquests habitatges.

Finalment, al número 196-198 de la Gran Via el nombre d'afectats és de 47 persones. Són desallotjats "de llarga durada" i el seu retorn no es preveu fins d'aquí a uns mesos. "L'empresa que ha de refer les parets perquè l'edifici aguanti ha fet un treball intern sobre planells i s'està elaborant un pla de treball", explica l'alcalde.

Segons l'informe de l'arquitecte municipal, en aquest bloc hi ha afectacions a les parets de càrrega, a diversos forjats i a un cos en voladís: "L'edifici no és habitable i es prohibeix l'accés a ell, llevat de situacions excepcionals que s'autoritzin prèviament".

Per a aquestes persones més greument afectades, la Generalitat posarà pisos del seu parc d'habitatges a la seva disposició, segons s'ha acordat amb l'Ajuntament en una reunió celebrada aquest dimarts al Centre Cívic del municipi. L'objectiu, ha explicat Buch és "conèixer el detall de cada situació familiar per creuar les dades amb la Generalitat les dades i donar un habitatge a totes les famílies que ho necessitin", tot i que no es preveu que tots els afectats ho requereixin perquè "alguns ja han trobat solucions amb les companyies d'assegurances".

El ple municipal, suspès

D'altra banda, l'Ajuntament de Premià de Mar també ha suspès el ple municipal previst per a aquest dimecres. Tot i que els tres dies de dol decretats pel consistori per la mort d'una veïna s'acaben aquest dimarts, la corporació ha considerat que arran del risc d'esfondrament detectat dilluns a l'edifici afectat per l'explosió era convenient cancel·lar tots els actes oficials.