Tradició heretada amb els ‘Senyores i Senyors’

Es tracta d’unes galetes que es mengen tradicionalment el Diumenge de Rams i que s’elaboren utilitzant els mateixos motlles des de la dècada de 1930

  • Laia Mulà // Daniel Ferrer
  • Dimecres, 21 Març 2018 12:21

Galetes de senyors i senyores

Només uns dies abans del Diumenge de Rams i de la Setmana Santa del 2018, la Pastisseria Uñó treballa frenèticament per tenir a punt un gran estoc de les galetes ‘Senyores i Senyors’. Aquesta, però, no és l’única pastisseria que elabora les tradicionals galetes que es mengen el Diumenge de Rams. Horta Pastissers també les elabora i, de fet, comparteixen els motlles d’aquestes galetes amb la Pastisseria Uñó, uns motlles que ja utilitzaven aquestes pastisseries a la dècada de 1930.

Cal destacar que, originàriament, els motlles pertanyien a una pastisseria d’Argentona, la qual els cedia durant uns dies a tres establiments mataronins: Can Miracle, la Pastisseria Uñó i Horta Pastissers. Anys més tard, però, amb el tancament de la pastisseria argentonina, ja només el comparteixen les tres mataronines.
Galetes de senyors i senyores

La recepta

Es tracta de galetes fines i molt dures fabricades amb farina, sucre i ous. Les formes són molt diverses: escales, trens, senyores, senyors, ulleres, martells, peres i molt més.

Una tradició molt antiga

La tradició va néixer ja fa molts anys el Diumenge de Rams, quan els que volien beneir la palma o el llaurer, hi lligaven amb un cordill aquesta galeta. Després de beneir-la, els nens i nenes podien estirar el cordill per menjar-se la galeta de ‘Senyores i Senyors’.