Pecats o passions capitals (2/3)

Tota aquesta corporalitat energètica ha de poder-se aprofitar

Blocs, apunts psicologics-apunts psicologicsCertament, les noves generacions no coneixen la terminologia, però sí les mogudes emocionals.


La típica rabieta de la nena de dos anys que davant una frustració té una reacció que espanta els pares o la iaia. No té límits i es deixa anar. Al cap d'una estona com si no hagués passat res: somriu, juga i menja. Doncs bé, tota aquesta corporalitat energètica ha de poder-se aprofitar. Aquí entren els aprenentatges a través de límits adequats.

Quins són aquestes fonts energètiques que contribueixen a la felicitat?
1. La IRA porta cap a la SERENOR
2. L'ORGULL condueix cap a la HUMILITAT
3. La VANITAT mena a l'AUTENTICITAT
4. L'ENVEJA és convertida en RESPECTE
5. L'AVARÍCIA es transforma en DESPRENIMENT
6. La POR esdevé CORATGE
7. La GOLA passa a ser SOBRIETAT
8, La LUXÚRIA es viu com a AFECTIVITAT
9. La PERESA arriba a ser l'ACCIÓ

És un bon mapa. I cadascú/na ho ha de veure quina passió és la més important perquè esdevé el pal de paller. Un pal que aguanta els altres.

Aquest és el punt de partença de la teoria de la personalitat que s'anomena ENNEAGRAMA. El curs 2009-2010 dels números 1404 al 1416 ho vaig descriure de forma breu.

El coneixement propi no és caure en orgull o com es diu avui en un narcisisme o un ego inflat. De la mateixa forma que un bon esportista ha de conèixer bé el seu cos per treure'n el màxim de profit, el mateix en les nostres formes de ser i qualitats.

 

Jaume Patuel i Puig

Pedapsicogog. Psicoanalista psicòleg-psicoterapeuta.
jpatuel@copc.cat

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: