Democràcia consensuada

Sènior: Josep Aracil i Xarrié - President d'Eurosènior. Article d'opinió.

Opinió 2017/2018, senior-democracia consensuada
Existeix un creixent desig de voler avançar cap a una democràcia participativa, en lloc de l'actual democràcia parlamentària represen­tativa. Suposa el gran repte, de replantejar el paper de la democràcia en el segle XXI, que no pot estar basada en el vot majoritari d'una societat de súbdits alienats, sota la influència negativa de les grans corporacions.

La història ens demostra que el progrés social es produeix per l'impuls de minories, gràcies a l'empeny d'individus en rebel·lió oberta contra el conformisme de societats adotzenades. Aquesta constatació històrica, posa de relleu la importància de l'existència de minories, que sempre cal respectar i si més no, ser tingudes en compte.

La transformació digital, també serveix per posar en evidència, la necessitat de funcionar amb organitzacions en xarxa, formades per grups d'afinitat que defensin interessos pluridisciplinaris, que facin possible tractar amb certa profunditat de pensament, les diferents qüestions socials que afecten una societat organitzada i autogestionada.

Aquestes reflexions, suposen la clara defensa d'una democràcia consensuada, en la que les grans decisions no siguin el resultat d'una simple votació majoritària, aconseguida en una sola votació, sinó l'acord assolit després d'amplis debats, en els que els coneixements aportats pels grups, que més han aprofundit el contingut de la votació, puguin ser tinguts en compte. Una democràcia consensuada suposa una clara aposta per aconseguir acords democràtics mitjançant una cultura del discurs crític.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: