El moviment llibertari

Sènior: Josep Aracil i Xarrié-President d'Eurosènior

Opinió 2014/2015, senior-moviment libertari

La majoria d’ideologies del segle passat estan completament obsoletes, encara que algunes d’elles, com el comunisme, perduren en països com Cuba i Corea del Nord. Tant el feixisme com el comunisme estan concebuts com ideologies col·lectivistes, dirigides per elits de partits únics que assumeixen la conducció de masses, obligades a seguir de forma autoritària les consignes dels seus dirigents.

En canvi el moviment llibertari, està completament oposat als descrits, contraposant l’individualisme comunitari al col·lectivisme i la llibertat a l’autoritarisme. Aquest moviment conserva postulats que degudament actualitzats, poden continuar essent vàlids i vigents per a la societat del segle XXI.

Apostar per recuperar l’esperit de l’ateneu, com un espai intergeneracional, que actualment assumeixen els centres cívics, suposa superar l’experiència dels actuals casals, ja siguin de joves o de gent gran, que separen i no ajunten i per tant no adequats per a una societat per a totes les edats. També cal considerar que la globalització està generant una errònia cultural individualista, que podria esdevenir positiva, dins d’un marc comunitari, que rebutgi l’egoisme i aposti per un altre postulat llibertari: el de l’ajuda mútua, “tu m’ajudes, jo t’ajudo”.

El moviment llibertari va generar moltes vivències positives en el nostre país que caldria tenir en compte en una recuperació de la memòria històrica, recomanant de nou alguns dels seus principis, per poder viure les 24 hores de forma local en el mateix municipi.