Cicles històrics

Josep Aracil i Xarrié. President d'Eurosènior.

  • Josep Aracil i Xarrié
  • Dijous, 09 Gener 2014 12:48

Opinió, senior- cicles historics

 

És molt conegut el famós cicle històric de set anys de vaques grasses i set de flaques. Els cicles històrics han existit tota la vida. Podríem parlar del cicle de vaques grasses començat amb la II República, l’any 1931, amb una eufòria popular, pròpia d’una ciutadania participativa, que estava convençuda que un món millor era possible.

Les vaques magres varen arribar amb la guerra civil i la terrible dictadura franquista. Durant els anys 1970 s’enceta un nou cicle de vaques grasses, amb els moviments post franquistes i la transició democràtica. Els que hi vàrem participar estàvem molt il·lusionats, fent volar coloms i creient que era possible una nova societat i una nova forma de fer política.

Malauradament, en l’actualitat, constatem la pervivència de la mentalitat hereva del franquisme, no depurada per una falsa transició que va deixar intactes, les estructures reaccionàries de la dictadura.

Els avançaments de la ciència, com els de la física quàntica, una nova forma de comunicació utilitzant Internet, proporcionen la informació i la llum necessària per veure el que realment passa. Ens trobem davant d’un canvi accelerat del funcionament comunitari, que està convertint en obsolets els grans estats-nació europeus, entre els que cal incloure Espanya.

La independència de Catalunya realment no és una operació nacionalista, sinó una aposta innovadora i pionera per avançar cap a una Europa dels pobles. És un pas important per aconseguir millors quotes de llibertat i de progrés.