Les pensions

Josep Aracil i Xarrié. President d’eurosènior.

Com és el sistema de pensions? Es un pacte intergeneracional, en el que els assalariats omplen d’aigua una figurada banyera, amb una part del seu salari, que serveix per poder-ne treure, per pagar les pensions dels jubilats. Si hi ha feina per a tothom la banyera s’omple i el sistema de pensions és estable.

Per fer-ho encara més segur, es va crear un dipòsit de recollida de l’aigua sobrant, per ser utilitzada en els casos que la banyera pugui quedar  buida. Precisament en aquests moments, amb un atur del tot insostenible, s’ha hagut de recórrer a l’aigua del dipòsit de reserva, amb el perill de que si no es frena l’atur, el dipòsit es pot buidar del tot.

Si solucionar l’atur, avançant cap a la plena ocupació, és el desllorigador de la crisi actual, cal prendre mesures per crear, el més aviat possible, llocs de treball. Però quines mesures? En el cas de Catalunya ho hauríem de tenir clar. Ens cal disposar d’una hisenda pròpia en la que els nostres diners, es destinin a millorar el nivell de vida dels catalans, mitjançant uns models de producció que generin riquesa.

La forma de fer-ho ens la va dir en Pep Guardiola: “Si ens aixequem ben d’hora, ben d’hora i no hi ha retrets i no hi ha excuses i ens posem a pencar, som un país imparable” Per solucionar el problema de l’atur, des del Consell Sènior, proposem el retorn de les fàbriques en els nostres municipis, per crear llocs de treball locals. Plantejament que cal estimar no utòpic, en ser defensat i posat en marxa en molts territoris de la UE.