L'esport a Mataró: quelcom imprescindible

Article de Josep Maria Font després del seu pas com a regidor d'esports de l'Ajuntament

  • Dilluns, 13 Novembre 2017 12:34

Esports, 2013/2015, Josep M. Font

Quan vaig assumir la responsabilitat de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Mataró no m’imaginava les satisfaccions, alegries i coneixences que viuria. Ara, que fa un mes aproximadament que vaig deixar de ser el responsable d’aquesta àrea ho puc dic i ho vull dir: durant aquests dos anys he après, he gaudit i interioritzat encara més la importància que té l’esport per tota la societat i en concret per Mataró. A més, vull reconèixer que he tingut la sort de poder conjugar la meva passió per l´esport amb la de ser un dels seus màxims responsables a la Ciutat.

Més enllà de l’esport com a joc, com a element de competició, hi ha quatre elements que voldria destacar per ajudar a valorar la seva autèntica dimensió a Mataró i que vaig tenir sempre molt presents:

1-L´esport com una eina imprescindible per la cohesió social.

En aquest punt m’agradaria destacar i deixar ben explicitats alguns elements que hi intervenen decisivament:

-Els Valors. La igualtat, l´amistat, la companyonia, el sacrifici, el respecte… tan presents en aquest món i dels que a nivell conceptual se´n parla molt, però que jo efectivament vaig tenir l´honor de viure´ls dia sí i dia també.
-La salut individual i col·lectiva i els beneficis que comporta tant a qualsevol persona com a la societat en el seu conjunt.
-La possibilitat de donar oportunitats a través de l´esport a persones amb risc d´exclusió social.
-El treball solidari del teixit associatiu de la ciutat format per entitats, clubs, escoles, associacions… treballant de forma altruista a favor de terceres persones en situació de vulnerabilitat, cercant recursos econòmics o fent divulgació de determinades situacions anòmales. Centenars d´exemples els hi podria posar en aquest sentit!!!
-L´existència a Mataró d´una oferta esportiva per a tothom amb independència del seu nivell o edat. L´esport federat, l´amateur, l´escolar, l´adaptat, pels més joves, pels més grans, esports individuals, esports col·lectius, esports nàutics, esports de muntanya…

2-L´esport com a motor econòmic i  de promoció de ciutat.

És evident que l´esport és un element generador de grans oportunitats dinamitzadores de l´economia. Així, va ser una aposta clara la de portar grans esdeveniments esportius  a la ciutat pel seu retorn econòmic i d´imatge. Alguns exemples: continuar sent sortida d´etapa de La Volta, organitzar a Mataró la final de Waterpolo femenina de la Copa LEN, albergar infinitat de campionats estatals i de Catalunya, actes i esdeveniments de moltíssimes disciplines diferents  amb el propòsit de portar visitants a la Ciutat, de visualitzar-la i de posar-la en el mapa. Així, campionats de handbol, futbol, escacs, tennis platja, vòlei, vòlei platja, tennis, futbol platja, natació, waterpolo, atletisme, ciclisme, rem, petanca, hockey, futbol sala, submarinisme, pesca… La llista és interminable.

I aquí un afegitó important: la de voler considerar la ciutat de MATARÓ com la CAPITAL DELS ESPORTS DE PLATJA. Aquest sense dubtes ha estat un eix bàsic de gestió amb l´intent de potenciar tota la riquesa del nostre front marítim i litoral costaner  fent que Esport i Promoció de Ciutat anessin del bracet. En aquests sentit moltíssima va estar l´activitat esportiva nàutica i de platja de qualitat que en aquests dos darrers anys es va portar a terme a Mataró i que en el futur ha de continuar. Perquè aquesta línea de treball no ha de tenir cap tipus d´aturador. Mataró té unes platges i un front marítim espectaculars i s´han de saber promocionar,  potenciar i aprofitar des del món de l´esport com s´ha estat fent en aquests darrers dos anys.

3-Una clara política inversora en les instal·lacions esportives.

Aquesta també ha estat una prioritat comprovable simplement analitzant les moltes millores en les instal·lacions esportives municipals fetes darrerament: dos noves pistes poliesportives cobertes, una nova graderia pel Camp de Futbol del Centenari, la renovació de la gespa del Camp de Futbol del Pla d´En Boet, l´adequació a la normativa vigent de totes les instal·lacions esportives municipals de la ciutat…., política que no ha de canviar perquè es precís que l´activitat esportiva continuï realitzant-se en les millors condicions possibles a favor dels milers de practicants mataronins i de la resta de la Comarca del Maresme, de la que en som la capital.

4-La Voluntat de servei de la Regidoria d´Esports en favor dels clubs, escoles i entitats esportives de la ciutat.

Tenir molt clar des d´un inici que l´Administració és un ens al servei del ciutadà. I sota aquesta premissa ser capaç d´escoltar i procurar resoldre totes les incidències o problemàtiques que poguessin afectar a aquestes entitats vinculades al món de l´esport, estar al seu costat, acompanyar-les en la seva rutina diària, que mai es poguessin sentir soles o abandonades. Aquest objectiu d´estar sempre al servei del ciutadà el vaig prioritzar des del primer moment i es va convertir en peça clau de funcionament de la Regidoria.

Moltes altres sensacions els podria continuar expressant. Però vull acabar només amb dues més: que ha estat un vertader luxe i privilegi ser el Regidor d´Esports de la Ciutat durant aquest temps, i que ara, des del l´oposició, continuaré amatent perquè els projectes a mig camí i els que han de venir d´aquí a final de mandat -molts d´ells programats- es portin a terme.

 

Josep Maria Font i Morera
Regidor Esports Mataró 2015-17