Dignifiquem allò de sempre

William Renedo. Estudio 34. Opinió.

Opinio 2013, william renedo-dignifiquem allo de sempre

Ara que estan de moda les infografies, me n’ha caigut una a les mans que m’ha cridat l’atenció. És d’una pàgina web anglesa i explica perquè els lampistes són herois. Herois, direu? Sí, a primera vista ens podria semblar una afirmació una mica exagerada, però després de mirar la infografia potser estareu una mica més d’acord.

Diuen que gràcies als lampistes tenim accés a aigua corrent, i que cada dia moren 2000 nens per no tenir les condicions adequades. Anant més enllà: per cada avaria arreglada es calcula que s’estalvien una mitjana de 10.000 litres d’aigua a l’any amb els que podriem omplir, atenció, més de 300 banyeres! De fet al món s’utilitzen més de 3.542.000.000.000.000 litres d’aigua cada any, i només agafant els 338.000 quilòmetres de canonades d’Anglaterra i Gal·les podríem donar la volta al món 8 vegades.

Per què explica això aquest, us preguntareu? Doncs perquè just després de veure la infografia vaig parlar amb un amic. Aparentment és un lampista que viu a Fraga, però jo el podria considerar també un heroi. Heroi perquè lluny de quedar-se només amb arreglar canonades, endolls o instal·lar aires, ha anat més enllà i s’ha fet especialista en climatitzacions de grans instal·lacions. Pensareu que hi ha molta gent que faci això (de fet també ho pensava) però el que és realment sorprenent és que són molt pocs els que, ja no a l’estat, sinó arreu d’Europa, fan el mateix que ell. I això fa pensar. Fa pensar perquè massa sovint tendim a quedar-nos amb allò que ens donen, sense voler anar més enllà.

Al final la idea és simple. Ara que es parla molt d’emprendre, de llançar-se, de fer coses, potser hem de mirar no de tenir la idea perfecta sinó de dignificar la que fa temps que hi és mirant de perseguir l’excel·lència. Així com els lampistes són imprescindibles, com des de Fraga es pot ser dels millors en el que es fa, potser arriba l’hora d’agafar allò de sempre i donar-li la volta.