Canvi d’horari

Dissabte Escrit nº 389

Durant segles i mil·lennis, el gall trompeter de l’alba ha estat el rellotge despertador de la humanitat. Sense cap competència, llevat, de la dels batalls dels cloquers.

D’aquí, doncs, que d’ençà l’invent del despertador mecànic els galls de cresta presumida i veu, sovint, rogallosa perderen el privilegi natural de posar en moviment l’home i iniciar el treball.

Calia aprofitar la llum solar ja que la inventada per l’home no anava més enllà de la somorta claror de l’espelma, gresol o torxa. L’hora solar manava l’activitat i en declinar, la majoria dels avantpassats, a dormir. Com les gallines.

Cada any en finalitzar el mes d’octubre s’endarrereix una hora el rellotge. Que ja en gira dues per avançat respecte al temps natural. Molts tècnics afirmen que aquest salt horari malmet la salut. Altres, ens consolen assegurant que l’adaptació a la nova correlació de llums és transitòria i que ens hi adaptem en una setmana.

L’electricitat ha canviat el panorama de la vida. Ha capgirat les normatives dels horaris que, llargament, mantingueren la humanitat en un status quo inalterable.

Molts recordem els partits de futbol que s’iniciaven a dos quarts de tres quan la il·luminació no era als camps i que, potser, n’és l’exemple més popular i convincent del que fou la dependència total de l’home al factor claror-fosca.

Ara la Societat del Benestar comença a ranquejar. Ja no sembla ésser aquella marxa triomfal devers la plenitud d’un paradís terrestre. Des de l’Administració se’ns convenç de què la causa radica en l’abús del fluid elèctric. Em permetrà que sostingui el meu convenciment de què, malgrat les estadístiques, no hi estigui d’acord.

Aquest país es mou en uns horaris laborals i comercials que ocupen moltes hores per realitzar una feina que es podria completar amb menys temps. Mirem Europa. L’Europa capdavantera. A les cinc de la tarda tothom lliure i tot tancat. Però engegen de molt matí. Sense espais perduts entre les hores productives.

Aquí es comença a les vuit, nou, deu. Si tothom clapa - s’estalvia corrent? En canvi a la tarda quan a les sis ja vivim en plena tenebra solar, aquí tot rutlla i rutllai rutlla... La nit al dia. Deducció: molt de consum elèctric. No hi veig l’estalvi.

  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.