Crítica de cinema: Viatge cap a la maduresa en un barri marginal

‘7 vírgenes’. Alberto Rodríguez. Espanya. 2005

L’argument: Tano, un jove que ha passat els darrers mesos en un reformatori, obté un permís de 48 hores per poder anar al casament del seu germà. Així doncs, Tano disposa de 48 hores de llibertat per tornar al seu barri i fer tot allò que té prohibit al centre de justícia: estar amb els amics, sortir de festa, emborratxar-se, estimar...

L’anècdota: ‘7 vírgenes’ està protagonitzada per Juan José Ballesta, actor que els espectadors recordaran perquè va encarnar el nen de ‘El bola’, l’òpera prima d’Achero Mañas. Doncs bé, han passat els anys i aquell nen ha crescut confirmant el seu talent interpretatiu, que ja ha obtingut el reconeixement del recent Festival de Sant Sebastià, on ha estat guanyador de la Concha de Plata al Millor Actor.

Diagnòstic: La pel·lícula ens apropa a la crua realitat d’un barri marginal de Sevilla, que Alberto Rodríguez escull com a teló de fons (amb la seva gent i els seus desolats patis interiors) per explicar-nos la història d’un adolescent que torna a casa seva en un intent de recuperar tot allò que hi va deixar durant la infantesa. Mica en mica, i a través de la subtil contemplació de l’entorn, el protagonista descobreix que els amics, els amors i el barri ja no són el que solien ser. Es tracta d’un film ben construït que gira entorn l’evolució del personatge principal i el seu viatge iniciàtic cap a la maduresa. El director ens enfronta a situacions colpidores però també ens obsequia encertadament amb instants commovedors.

Efectes secundaris: Adient per deixar-nos guiar per la mirada del protagonista en el seu viatge sense retorn.