Shakespeare, rejovenit

La VIII Mostra de Teatre Juvenil ofereix un bon balanç

La setmana passada es va cloure la Mostra de Teatre Juvenil, una experiència pionera d’iniciació a les arts escèniques que cada curs té lloc a Mataró amb participació d’alumnes dels sis instituts públics de la ciutat. Mitjançant un crèdit especial de teatre impartit i dirigit pel propi professorat, cada centre docent treballa una obra que finalment és presentada al Monumental. L’edició d’aquest any, que ja és la vuitena, ha estat dedicada a William Shakespeare i ha comptat, a més de la coordinació pedagògica de l’Enric Domingo i del suport de l’Aula de Teatre de l’Ajuntament, amb la col·laboració especial de l’Oriol Broggi, un dels directors més interessants de l’escena catalana actual.

Repertori lluïtSi la representació de ‘Romeo i Julieta’ de l’IES Pla d’en Boet que la setmana anterior havia inaugurat la Mostra es va caracteritzar sobretot pel dinamisme del cúmul de recursos escènics utilitzats, el dimarts dia 13 l’IES Alexandre Satorras va oferir una versió de la mateixa obra molt més centrada en el text de Shakespeare. Va estar ben resolta, amb una interpretació fluïda i oportuns intervals musicals. L’endemà va ser el torn dels IES Miquel Biada i Puig i Cadafalch, que van escenificar conjuntament ‘Il·líria’, un muntatge basat en fragments de quatre comèdies de l’autor de Stratford. Certament es tractava de la papereta més difícil, pel seu caràcter enrevessat. Però els alumnes-actors d’un i altre institut van complir amb suficiència, inclosa la intervenció d’una petita formació instrumental. L’últim dia van ser els IES Damià Campeny i Thos i Codina que van compartir una més que correcta escenificació del ‘Somni d’una nit d’estiu’, enriquida pels sons d’un conjunt amb instruments elèctrics i la interpretació a cor de ‘Oh Happy Day’ com a punt final. En suma, un repertori prou lluït.

Nombrosa participacióComplementàriament, els alumnes de primer d’ESO de l’institut Thos i Codina, van representar amb una vivor extraordinària ‘Las visiones de la muerte’, una “mojiganga” o peça còmica curta de Calderón de la Barca. Molt bé. I el dia anterior els participants en el taller extraescolar de teatre que dirigeix Enric Domingo i que comparteixen els IES Puig i Cadafalch, Alexandre Satorras i Thos i Codina van demostrar un excel·lent nivell interpretatiu en el muntatge ‘Àlbum familiar’, amb una dramatúrgia creada per ells mateixos en base a la primera seqüència de ‘Màquina Hamlet’, de Heiner Müller. Un epíleg realment interessant per a una Mostra que ha aconseguit fer pujar més de cent quaranta nois i noies a l’escenari, que ha renovat un any més la vàlua que té com a experiència singular i que, imperfeccions a part, ha ofert l’al·licient d’una mirada jove, entusiasta i inèdita al llenguatge teatral del venerable Shakespeare. Un plaer.