Robert Redford apel·la al compromís dels ciutadans

Leones por corderos (Lions for lambs). Robert Redford. Estats Units. 2007

L’argument: En un mateix moment però en indrets diferents, diversos individus afronten una difícil situació personal vinculada a la guerra d’Afganistan. Un polític es reuneix amb una experimentada periodista per demanar-li que informi sobre una nova estratègia militar que ha de conduir l’exèrcit nord-americà a la victòria a Afganistan. Un catedràtic idealista intenta convèncer  un alumne brillant perquè canviï el rumb de la seva vida i assumeixi un compromís. Dos joves soldats executen la nova estratègia a les nevades muntanyes d’Afganistan.

L’anècdota: El guionista Mathew Carnahan va començar a escriure el film una nit que en veure per la tele unes dures imatges d’Iraq, en un acte reflex, va canviar de canal. Aquest fet el va fer reflexionar sobre el compromís personal dels ciutadans.

Diagnòstic: ‘Leones por corderos’ és una pel·lícula de tesi. Absolutament tot: les tres línies argumentals, els personatges (de diferents estaments: polítics, acadèmics, periodistes i militars), la realització, les interpretacions, etc, estan al servei de defensar una sola idea: en una societat acomodada, són els més desafavorits els que es comprometen amb una causa, mentre l’Estat els segueix donant l’esquena.

Efectes secundaris: Es tracta d’una reflexió necessària en un món en què la passivitat dels ciutadans és una arma valuosa per als que ostenten el poder.