Els bolets: del bosc al plat

L'oferta de bolets en els negocis d'alimentació i els restaurants es dispara durant els mesos de tardor

  • Redacció-ACN // Foto: cedida
  • Dilluns, 04 Novembre 2019 10:14

Instagram Tot a taula 2018/2019

Durant els pròxims mesos, serà molt freqüent veure com molta gent agafa el cistell i s'endinsa al bosc per collir bolets. Una activitat que cada vegada guanya més adeptes, ja que més enllà d'aconseguir un aliment molt valuós en el mercat –alguns més que d'altres–, també és una oportunitat per passar el dia a la muntanya amb amics o família.

A Catalunya hi ha, segons els experts, més de mil cinc-centes espècies diferents de bolets. Algunes de les espècies més preuades són el rovelló o l’ou de reig, però també els ceps, les llenegues negres, els rossinyols, els camagrocs, els fredolics o la tòfona negra. Per collir-los, però, cal estar ben informat perquè també trobem bolets que no són comestibles, com la farinera borda.

Aquest any, segons els experts, la poca pluja de l'estiu i les altes temperatures fan que la temporada comenci més tard i es preveu una producció inferior a la de l'any passat. De fet, el 2018 la temporada va ser molt bona respecte d'anys anteriors, i va ser la segona millor temporada des que hi ha registres (1997). Segons dades del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), el 2018 es van recollir 167 quilos de bolets per hectàrea, mentre que la mitjana dels últims 20 anys és d'uns 60 quilos.

Els efectes del canvi climàtic

Els experts també han alertat que el canvi climàtic tindrà com a conseqüència una reducció de la producció de fongs al país. Els estudis del CTFC indiquen un impacte negatiu amb produccions més baixes per culpa d'unes temperatures més elevades i a un increment de la situació d'aridesa provocat pels canvis en els patrons de precipitacions.

Tot i això, l'investigador del CTFC i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Sergio de Miguel, va explicar a l'ACN que la reducció de la producció serà generalitzada, però que hi haurà llocs puntuals sense afectacions significatives i d'altres que, en canvi, es podrien veure fins i tot beneficiats. És el cas, per exemple, de les zones d'alta muntanya, on un retard en l'arribada del fred d'hivern pot allargar la temporada de bolets.

Els bombers recomanen

· Abans de sortir, comproveu la previsió meteorològica i informeu-vos de la zona si no la coneixeu.
· Porteu equipament adequat, menjar i aigua. La roba de colors vius facilitarà la vostra localització si us perdeu.
· Porteu mapes i sistemes tecnològics (telèfon, GPS, aplicacions...) que sapigueu utilitzar bé. Podreu orientar-vos si us perdeu i trucar al 112.
· No aneu sols i mantingueu sempre el contacte visual o verbal amb qui us companya.
· Preneu punts de referència per orientar-vos: camins, barrancs, el lloc on heu deixat el cotxe, etc.
· Adapteu l’activitat a la vostra condició física i edat: eviteu zones abruptes i amb risc de precipitació.
· Quan el dia és més curt, planifiqueu la tornada per arribar al punt de partida abans que es faci fosc. Sempre hauria de sobrar temps per a qualsevol imprevist.