Xevi Verdaguer, al cinquè aniversari de Veritas

L'especialista en medicina integrativa i psiconeuroimmunologia va impartir una conferència davant 120 persones

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dissabte, 08 Juny 2019 08:16

Instagram Tot a taula 2018/2019, xavier verdaguers conferencia

Aquest dilluns, 3 de juny, i amb motiu de la celebració del cinquè aniversari de l’obertura de la botiga Veritas a Mataró, es va oferir una conferència impartida per Xevi Verdaguer a la cafeteria-degustació Espai Aigua. En total, hi van assistir prop de 120 persones.

Verdaguer és especialista en medicina integrativa i en psiconeuroimmunologia (PNI) i a la seva xerrada, “La salut emocional: les claus del segon cervell i l’alimentació”, va exposar que el secret per tenir una bona salut emocional resideix en la nostra microbiòtica intestinal i en els aliments que ingerim.

A grans trets, al sistema gastrointestinal (GIT) hi tenim un ecosistema compost per entre 1.000 i 1.500 microorganismes, que inclouen fongs, virus, protozous i, sobretot, bacteris.

La composició i activitat microbiana del sistema gastrointestinal és variable durant la nostra vida i el seu equilibri és molt dinàmic i influenciable per factors genètics i epigenètics com ara l’alimentació, el nostre país d’origen, els antibiòtics o probiòtics que prenem, el nostre moment vital (la pubertat, el cicle menstrual, l'embaràs, la menopausa) o l’exercici físic que practiquem.

Bona alimentació i gens de sedentarisme
Una reducció o una manca de diversitat bacteriana tindrà efectes negatius per a la nostra salut i comportarà una disminució de les funcions immunològiques i metabòliques del nostre cos. Per això, certes malalties d’origen multifactorial i/o genètic (obesitat, malalties coronàries, diabetis, colon irritable, malalties inflamatòries intestinals, etc.) estan associades a una alteració de la composició de la microbiota.

En aquest sentit, tots nosaltres podem modificar la nostra microbiota positivament mitjançant una dieta variada en aliments fermentats, fibra soluble, midó resistent i polifenols, però també a través de l’exercici físic.

De fet, els investigadors han observat que si es comença a practicar esport de jove, la composició de la microbiota es modifica i l’escenari resultant és el típic de les persones primes. De la mateixa manera, encara que hi hagi la creença que el descans i el repòs milloren els dolors crònics i la fatiga, està comprovat que el sedentarisme només ajuda a cronificar la situació.

Per tant, si estem cansats o tenim dolor és aconsellable fer esport aeròbic, que no sigui d’alta intensitat ni de molta durada: l’objectiu és moure’ns, però sense forçar, i l’intestí s’encarregarà de fer la resta.

Verdaguer va explicar als assistents diverses estratègies per equilibrar l’intestí i aprendre a conèixer com mengem i, conseqüentment, com seran les nostres femtes. L'especialista va aconsellar que, a l'hora de millorar el microbioma, no convé abusar de les carns vermelles, els embotits, els formatges i altres derivats làctics.