És temps de patata nova!

El producte estrella del Tot a Taula de casa!

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dimecres, 16 Maig 2018 12:44

Contingut patrocinat, patata nova del maresme

Ara que ja hem entrat al mes de maig, ha arribat el moment de menjar un producte de temporada de primera: la patata nova. Es tracta d’un tipus de patata que es conrea a la comarca del Maresme i que és, per tant, un producte de proximitat del qual no es pot prescindir.

La patata nova és aquella que es cull fresca, quan la planta de la patata ha assolit el màxim desenvolupament i encara no s’ha pansit. És per això que conserva totes les seves propietats i nutrients, que conté molta aigua al seu interior i que és menys calòrica.

La cuina
Es tracta d’un tipus de patata amb molta aigua que és ideal per a bullir. El resultat és una patata dolça i de bon sabor que es pot menjar amb receptes com, per exemple, el trinxat o la tradicional patata i mongeta tendra, entre molts altres. També es pot fer fregida pel seu intens gust però, cal mencionar, que el resultat pot ser una mica tou per la gran quantitat d’aigua que conté aquesta patata.

Durant el maig i el juny es pot gaudir de les primeres collites de patata del Maresme, un producte dolç i que conserva totes les propietats

Contingut patrocinat, patata nova del maresme

La patata nova - El conreu

Segons explica l’agricultor Jaume Burgués, les patates noves que ara podem consumir van ser plantades a principis de gener. Després de quatre mesos creixent, ara les cullen i la posen a la venda com un dels productes de proximitat estrella a la comarca.
La patata nova es cull quan la planta encara és viva, fet que provoca que conservi els seus nutrients i que contingui una gran reserva d’aigua.
Quan una patata es cull en un moment de més maduresa, sol tenir més fècula de patata i menys aigua. En Jaume Burgués explica que això és així perquè la planta de la patata ja ha mort i el tubercle va perdent aigua sota terra. Assegura, però, que la patata madura també és un producte de primera qualitat i ideal per a altres tipus de plats per la seva consistència més carnosa i dura.

Tradició maresmenca
Hi ha diversos productes agrícoles amb especial tradició a la comarca com són la maduixa i el pèsol, per exemple. Durant una època, però, la patata de la zona va ser un producte estrella que s’exportava a Anglaterra, la denominació d’origen ‘Mataró potatoes’. El cultiu de patata des de principis fins a mitjans del segle XX va ser, doncs, molt potent a la comarca i molt beneficiós pels pagesos.