Primavera: esclat culinari!

Arriben les maduixes, els espinacs i els espàrrecs blancs.

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Divendres, 06 abril 2018 00:00

Especials 2017/2018, tot a taula-brocoliAmb la primavera ja consolidada no només en teoria sinó també amb el clima que notem dia a dia, amb el seu esclat natural també ampliem fronteres gastronòmiques i, sobretot a l'hora d'escollir ingredients al mercat o al comerç de confiança, la paleta de colors s'estén. A poc a poc guanyen pes les primeres fruites dolces mentre també prenen el relleu del regne de les verdures i les hortalisses nous protagonistes.


Així diem pràcticament adéu als calçots –tot i que ja se sap que en temps d'hivernacle, potser n'acabarem menjant al setembre i tot– i prenen el relleu els espinacs i els espàrrecs blancs. Són dos ingredients que ens poden donar molt de joc al plat, ja que com el color negre a l'hora de vestir, acaben lligant amb tot.

El popular calendari dels pagesos també ens diu que l'abril manté l'idil·li amb peces que no hauríem de deixar de banda en una alimentació equilibrada, com els alls tendres, la bleda, el bròquil i sobretot la fava i el pèsol.

Els hem deixat al final, a tots dos, però revesteixen d'importància. El pèsol, tan nostrat, i la fava tenen en aquest mes el punt central de la seva temporada. També els enciams, endívies o cebes agafen nou protagonisme a la parada: s'acosta una primavera potent!

L'hora de les prunes i els nespres

Encara en l'àmbit de les fruites, serà primavera completa quan trobem les primeres nespres i prunes, que com tota la fruita de temporada és probable que, de primer moment, siguin escadusseres amb la dolçor. A nivell quotidià, no són pas poques les cases o terrenys maresmencs amb un nesprer inclòs: recollir-los a temps, perquè si no es fa, és un dels fruiters que empastifa més tot el seu voltant.

Especials 2017/2018, tot a taula-maduixes, espinacs

Vinga, espinacs!
Els espinacs de temporada són un autèntic tot-terreny de la nostra gastronomia. Un dels elements més bons per les amanides, fàcils de cuinar –els espinacs a la catalana és una recepta de tempo fast-food– i també fàcilment combinables en elaborats com truites, empanades o quixes. No cal esmentar-ho, però el gust de l'espinac fresc no té res a veure amb aquelles pastilles de la mateixa verdura, se suposa, congelada.

Sabíeu que...
El popular "rotllet de Primavera" xinès pot tenir més que el nom relacionat amb l'estació? Prova de fer-ne aprofitant la verdura de temporada!

Les novetats, a plaça i a taula

Especials 2017/2018, tot a taula-maduixes, espinacs

Les primeres maduixes

Amb l'abril més avançat arribaran les primeres maduixes de temporada, si bé les del Maresme s'acostumen a fer pregar i des d'un punt de vista clàssic arribaven més cap al maig. En tot cas, convé estar atents, ja que el gust d'una maduixa de temporada sempre serà molt millor que les que trobem, pràcticament, durant tot l'any. Les Jornades Gastronòmiques de la Maduixa al Maresme s'iniciaran passat Sant Jordi.