Secrets rere la porta

"Expediente 64: Los casos del Departamento Q", de Christoffer Boe (Dinamarca, 2019)

  • Joan Millaret - AMIC // Foto: cedida
  • Dijous, 17 Gener 2019 09:50

Cinema 2017/2019, los casos del departamento Q

‘Expediente 64’ és una saga nòrdica inspirada en els relats de l’escriptor Jussi Adler-Olsen i que ara arriba a la seva quarta entrega. Tot arrenca amb el descobriment rere una paret falsa d’un pis en obres a Copenhaguen d’uns cadàvers momificats al voltant d’una taula. L'enigmàtic cas recau en mans del detectiu Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) i el seu ajudant Assad (Fares Fares), els quals hauran d’investigar la identitat dels morts així com el mòbil del sàdic assassinat i el culpable.

Un film especialment truculent, retorçat, que ens du al passat tèrbol del país en una diminuta illa amb un centre d’internament per a noies problemàtiques. Es tracta d’una presó-clínica, espècie d’illa d’un maquiavèl·lic i misògin Dr. Moreau que experimenta amb noies díscoles. Un nou film que burxa en la podridura i els secrets inconfessables de societats tan modernes i envejables com les nòrdiques, en una mesura semblant a la seva saga bessona ‘Millenium’.

"Expediente 64:Los casos del Departamento Q"-Christoffer Boe (Dinamarca, 2019)

Thrillers que fan aflorar la merda sota la catifa i que aquí apunta vers una societat secreta ultraconservadora duradora en el temps i perfectament arrelada en la societat. Un film solvent, absolutament trepidant, d’aquells que t’enganxen i no et deixen. De ben segur, l’entrega més atractiva i rodona de totes, mèrit també de la direcció del danès Christoffer Boe, que agafa amb fermesa i empenta el timó de la saga.