Trucant a les portes d'Europa

"La chica desconocida", dels germans Dardenne (Bèlgica, 2016)

  • Per Joan Millaret - AMIC // Foto: cedida
  • Dijous, 09 Març 2017 11:04

Cinema 2017, la chica desconocidaEls germans belgues Jean-Pierre i Luc Dardenne no renuncien a perdre el seu to punyent i reflexiu a “La chica desconocida”, una nova radiografia humana i social que serveix per mesurar i posar a prova el nivell del nostre sistema de valors ètics i morals.

La doctora protagonista sembla ella mateixa una noia desconeguda, ja que pràcticament no sabem res de la seva vida passada ni privada, ja que dedica tot el temps lliure a aquesta personal recerca parapolicial. Però el que sí ens revela aquesta discreta i senzilla pel·lícula dels Dardenne és una nova heroïna, abnegada i entregada.

L'alentiment, l'atmosfera de lleugeresa que encomanen les accions i les passes de la protagonista, li dóna un toc eteri al film, en sintonia amb aquest virtuós i santificat personatge femení, que sembla flotar pel film. Però ens queda una metàfora potent, la desconeguda que pica a la porta d’un consulta és també la història dels emigrants que truquen a les portes d’Europa i ningú els obre.