“Depp excessiu, Burton menor”

Sombras tenebrosas. Tim Burton. USA. 2012

L’argument:

El jove Barnabas Collins li trenca el cor a una bruixa i aquesta el converteix en vampir i l’enterra viu. Dos segles més tard, l’any 1972, Barnabas s’allibera i es troba en un món irreconeixible.LaDada:

"Sombras Tenebrosas" està basada en una sèrie de televisió creada l’any 1966 que es va fer famosa, precisament, per incorporar personatges sobrenaturals a una trama normal de telenovel·la. Diagnòstic:

Tim Burton és una marca. Ja sigui adaptant musicals com Sweeney Todd o sèries de televisió com el cas que ens ocupa, el director té unes pautes que poques vegades ha abandonat -amb èxit a Big Fish o amb desastre al Planeta de los Simios-. Sigui com sigui, aquests ‘vicis’ de la casa són una bona eina per emmascarar defectes de guió o, directament, la manca d’ell -la seva Alícia, per exemple-. A ‘Sombras Tenebrosas’, Tim Burton proposa una barreja de gèneres entre el gòtic i la comèdia al més pur estil de la Família Addams però no se n’acaba de sortir. El pròleg i el desenllaç, on el gòtic passa a primera plana, funcionen bé però durant la part central, quan el xoc ‘de cultures’ entre els Collins del 72 i el seu avantpassat Barnabas són els protagonistes, la cinta s’allarga buscant la rialla però el que aconsegueix és una pèrdua de rumb que consisteix, únicament, en posturetes de Johnny Depp i Eva Green. Ni alguns gags ben trobats ni la presència de Michelle Pfeiffer -un valor segur- eviten més d’un badall. L’allargament innecessari i repetitiu de la trama entre Depp i Green provoca que, arribats al desenllaç, trames secundàries que podrien haver equilibrat el conjunt, com la ‘sorpresa’ que amaga la jove Chloë Grace Moretz o la relació entre Jonny Lee Miller i el seu fill, quedin precipitades a favor del ‘xou’ de Depp. Un Burton menor.