Caldrà apuntalar un 70% de l'estructura de l'edifici sinistrat de Premià de Mar

Comencen els treballs per assegurar l'edifici i el punt que més preocupa els tècnics és la paret mestra del segon pis

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 26 Setembre 2016 09:19

Treballs Premià de Mar

Dijous passat van començar formalment els treballs necessaris per assegurar el bloc sinistrat a Premià de Mar, que fruit de la detonació pateix greus problemes estructurals. Aquest dijous arriben els materials necessaris per dur a terme l'obra d'apuntalament dels punts més dèbils, que es calcula que s'allargui uns dos mesos.

El que més preocupa els tècnics és la paret mestra de la segona planta i que està en una situació "precària", segons van informar fonts municipals consultades per l'ACN. En total, però, caldrà apuntalar un 70% de l'estructura de l'immoble.

Així mateix, es va personar a la zona la unitat científica dels Mossos d'Esquadra per coordinar calendaris amb l'empresa encarregada de les obres i mirar de garantir al màxim la conservació de possibles proves que ajudin a esclarir què va passar.

Garantir l'estabilitat de l'edifici sinistrat de Premià de Mar no serà una feina àgil i ràpida, com dimecres es pronosticava des del municipi. Els treballs mínims imprescindibles duraran entre un i dos mesos, ja que s'haurà d'actuar de manera minuciosa en diferents punts del bloc de pisos on va tenir lloc l'explosió.

Segons fonts expertes en la matèria consultades per l'ACN, un dels punts que més preocupa els tècnics és el mur de càrrega del segon pis de l'edifici. Una part d'aquesta paret mestra va desaparèixer amb la detonació i actualment està apuntalada en precari. Serà el primer punt on s'actuï i posteriorment es començarà a apuntalar la resta de l'edifici, de baix cap a dalt.

De fet, un altre dels murs de càrrega més afectats per l'explosió es troba a la planta semi soterrada. La paret hi és, però està del tot doblegada. Malgrat la gravetat és un punt que preocupa "menys" als tècnics, tenint en compte la greu situació que hi ha al segon pis de l'edifici sinistrat.

Dos mesos de treballs

L'Ajuntament ha encarregat els treballs a Controldemeter, una empresa especialitzada en aquest tipus de situacions i que ja va treballar després del gran incendi del Liceu de 1994, l'esfondrament del túnel del Carmel a Barcelona, el 2005, o l'explosió de gas del barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet, l'any 2006, entre altres.

En total s'haurà d'apuntalar el 70% de l'edifici i és per això que la durada dels treballs serà finalment de dos mesos. Tot i això, és probable que els veïns dels blocs adjacents puguin tornar abans a casa. Es preveu que passades les primeres setmanes d'obres, ja es podrà assegurar la tornada als veïns d'Elisenda de Montcada 39 i Gran Via 192-194.

També durant aquest impàs podrien accedir a l'edifici sinistrat de Gran via 196-198 els pèrits de les assegurances per començar a planificar la reparació de l'edifici per tornar-lo a fer habitable, així com la policia científica que, a instàncies judicials, intentarà recollir algunes proves que permetin aclarir què va passar.

En aquest sentit, dijous passat es van personar a la zona dos agents dels Mossos d'Esquadra per coordinar l'actuació a l'edifici amb els tècnics municipals. L'objectiu és intentar no eliminar possibles proves, tot i que l'estat del pis on es va originar l'explosió és de tal destrucció que les esperances de trobar pistes són poques.

Acord amb Sorea per no cobrar l'aigua als veïns

Paral·lelament, dijous l'Ajuntament va signar també un acord amb l'empresa de subministrament d'aigua, Sorea, segons el qual la companyia es compromet a no emetre cap factura als veïns desallotjats fins que no puguin tornar a casa seva. Això afecta els edificis de la Gran Via 196-198, on va tenir lloc l'explosió; Elisenda de Montcada 39, i les portes 1a de l'edifici del número 192-194 de la Gran Via.