Els floricultors redueixen un 15% la producció de ponsèties per aquest Nadal

El Mercat de Flor i Planta Ornamental preveu que es comercialitzaran 1,5 milions de plantes

  • Redacció - ACN
  • Dimarts, 09 Desembre 2014 11:42

Ponsetia

Els floricultors miren d'ajustar al màxim la seva producció de ponsèties -així com diversificar en mides i colors- per garantir el 100% de la venda durant les festes de Nadal, després que en anteriors campanyes els hagin quedat moltes plantes sense vendre. Aquestes són algunes de les mesures que aplicaran aquesta campanya de Nadal els productors de ponsètia, la planta més característica d'aquesta època de l'any a les llars catalanes. Seguint la tendència dels darrers anys, es preveu que se'n venguin menys que l'any anterior.

Jaume Cuquet, un productor del Maresme que té parada al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, explica que cal aconseguir el màxim "equilibri" entre la producció i la venda perquè quan acabi la campanya de Nadal hagin pogut sortir el màxim nombre d'estocs, entre el 85% i el 100%. Enguany, es busca ajustar la producció. Així, l'any 2013 es van comercialitzar 1,2 milions de ponsèties, per aquest 2014 es preveu que se'n produiran al voltant d'un milió de plantes de Nadal a Catalunya.

Els principals motius de la caiguda en les vendes, expliquen des del mercat, és un IVA encara alt -des del 2012 les flors tributen al tipus general del 21%, però està previst que el 2015 es torni al tipus reduït-, la reducció de la despesa domèstica en flor i planta com a conseqüència de la crisi i una temperatura elevada fins a principis de novembre.

La 'Princettia'

Destaca, cada vegada més, la presència de la 'princettia' un híbrid de ponsètia, més resistent, de fulles compactes i que pot viure a l'exterior. A més, es tracta d'una planta anual que no s'asseca com la ponsètia tradicional, ni perd la fulla. Es tracta d'una varietat que es va introduir fa uns tres anys i que ja representa un 3,5% del total de vendes per Nadal. Amb la 'princettia', el sector busca obrir-se a un públic nou més jove.