Llavaneres vol recuperar l'aqüífer a través d'un nou tractament biològic

El sistema, en prova pilot, elimina l'excés de nitrats de l'aigua

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 13 Octubre 2014 12:26

Llavaneres Nitrats

Un projecte pilot europeu vol demostrar la viabilitat d'una nova tecnologia de tractament biològic per a l'eliminació de nitrats de l'aigua dels aqüífers subterranis.

Les aigües subterrànies de Sant Andreu de Llavaneres, com la de molts municipis catalans, té una alta presència de nitrats, per sobre dels 50 mil·ligrams el litre que permet la normativa. És per això que el consistori va haver de tancar fa uns anys els pous d'extracció. "Els aqüífers estaven molt malmesos per la sobreexplotació agrícola i aquest nivell de nitrats, en abús, podrien ser un problema", explica el regidor d'Aigües, Albert Sala. Ara l'Ajuntament es planteja recuperar l'aqüífer gràcies a una prova pilot que es duu a terme al municipi per tal de demostrar la viabilitat tècnica i econòmica d'una nova tecnologia per al tractament d'aquestes aigües.

El tractament que es proposa permet tractar el problema en l'origen, sense haver d'extreure-la. D'altra banda, la majoria de tractaments existents generen un residu que cal gestionar i suposa costos afegits que aquesta tecnologia també s'estalvia. El que es fa és aprofitar els microorganismes existents en l'aqüífer per transformar el nitrat de l'aigua en nitrogen gas. "La tecnologia es basa a proporcionar a l'aqüífer matèria orgànica perquè els microorganismes, a través del propi metabolisme facin aquest procés d'eliminació dels nitrats", explica la directora del projecte, Irene Jubany.

El regidor Albert Sala afirma que si es demostra l'eficàcia del sistema, l'Ajuntament es plantejarà recuperar part de l'aqüífer per destinar l'aigua al reg de parcs i jardins i disposar d'un recurs propi en cas que el sistema d'aigües Ter-Llobregat (ATLL) tingui avaries o hi hagi un excés de consum d'aigua al municipi.