Jutgen l’exalcalde de Llavaneres per mobbing

Demanen entre tres i set anys de presó i quatre d’inhabilitació

  • Redacció - ACN
  • Dimarts, 30 Setembre 2014 13:44

Bernat Graupera, Alcalde de Llavaneres

L’exalcalde de Sant Andreu de Llavaneres per CiU i actual regidor no adscrit a l’oposició, Bernat Graupera, ha estat jutjat per un cas de mobbing contra l’exdirector d’Urbanisme de l’Ajuntament, Hugo Roldan. Els fets es remunten a 2007 i la fiscalia demana tres anys de presó per un “tracte vexatori i humiliació pública” del treballador. L’acusació eleva la petició fins als set anys de presó. A més, es demana una indemnització de més de 53.000 euros i la inhabilitació de l’exalcalde durant quatre anys. La defensa, i el mateix Ajuntament com a responsable civil subsidiari, demanen l’absolució i consideren “exagerat” equiparar una situació de tracte “inadequat” a un delicte penal d’aquesta envergadura.

El judici es va celebrar la setmana passada als Jutjats de Mataró. Durant sis llargues hores, una quinzena de testimonis i cinc pèrits mèdics van donar la seva versió dels fets. Regidors i exregidors del consistori i treballadors i extreballadors van coincidir a dir que, amb l’arribada de Graupera a l’alcaldia, el juny del 2007, les funcions de Roldan van canviar radicalment. L’acusació denuncia que “el mateix dia de la investidura” l’ara exalcalde va reunir els treballadors de l’àrea d’Urbanisme i els va anunciar que Roldan abandonava les seves funcions i el va fer desallotjar el seu despatx. Segons els treballadors presents aquell dia, aquella situació va ser “humiliant”.

“No el convidava a les reunions”

El demandant va veure relegades les seves funcions com a director d’Urbanisme, una funció que a partir de llavors assumiria directament la nova regidora electa, Sandra Carreras. Posteriorment, el govern municipal va retirar el telèfon mòbil a Roldan i, segons assegura l’acusació, l’alcalde “va donar ordre” que ningú passés cap trucada a l’exdirector d’Urbanisme, ni el cridessin a reunions. Alguns treballadors i la mateixa regidora Sandra Carreras han reconegut algun d’aquests extrems: “No el convidava a les reunions”, va assegurar en la seva declaració.

La defensa, de fet, va voler personalitzar en la figura de Carreras tota responsabilitat al voltant del canvi de rol de Roldan a l’Ajuntament. “L’alcalde no decidia”, va manifestar un dels advocats. Graupera ha assegurat que ell no va parlar més de “dues o tres vegades” amb Roldan i reitera que “mai” es va interferir en les decisions de la regidora.
La salut del treballador es va veure agreujada, segons informes mèdics, a causa de la situació laboral. A banda de treure-li responsabilitats, l’acusació denuncia que tampoc se li encarregava cap feina i que es passava “les vuit hores llegint”. El treballador va acabar agafant la baixa mèdica, una llicència sense sou i, posteriorment, el seu trasllat a una altra administració.

Declarar nul·la la plaça

Graupera va negar cap tracte vexatori amb l’extreballador municipal, però sí que reconeixia que un dels objectius polítics de CiU, i d’altres partits que abans del 2007 no tenien representació, va ser, en l’inici d’aquell mandat, declarar nul·la la convocatòria pública de la plaça de director d’Urbanisme que Roldan havia guanyat uns mesos abans de les eleccions municipals.

La defensa reconeixia que potser les formes “no van ser adequades”, però considera excessiu titllar de delicte penal aquesta degradació laboral del treballador i que en cap cas el canvi de rol va ser una qüestió premeditada.