Crispació a Llavaneres després que l'alcalde evités rebaixar-se el sou

El Ple Municipal viu tensió i crits i dos regidors es donen de baixa de CDC i UDC

  • Redacció - ACN
  • Divendres, 22 Novembre 2013 13:35

El Ple de Llavaneres

"Això no és un ple municipal!", cridava el regidor no adscrit José Manuel Garcia. "No, això és una vergonya!" responia Joan Rubal de Gent per Llavaneres. "És una dictadura!", afirmava Josep Ruiz de SOS Llavaneres. "Vostè no té capacitat per retirar aquest punt!", assegurava Joan Mora d'ERC. L’alcalde Bernat Graupera, en minoria, havia retirat el punt del ple per rebaixar els sous del govern. Al·legava que "la llei no permet que l'oposició porti a votació les retribucions".

Graupera va tenir serioses dificultats per dirigir el ple extraordinari d'aquest dijous al matí. La sessió havia estat forçada per l'oposició, que ara compta amb majoria al consistori. El debat, però, no va tenir cap tipus d'ordre ni coherència i va estar marcat per la tensió, la cridòria i la crispació. Els torns de paraula no es respectaven i l'alcalde cridava a l'ordre els regidors en diverses ocasions. L’oposició en bloc -visiblement alterada- recriminava una vegada i una altra al batlle que hagués retirat aquesta setmana el punt per rebaixar els sous del govern. "Els únics que poden retirar el punt són els proposants", van manifestar durant els diversos torns de paraula. El punt de l'ordre del dia sobre les retribucions també preveia augmentar la dotació econòmica als regidors i grups de l'oposició.

Denunciat a Fiscalia

De fet, els partits van portar el cas a Fiscalia dimecres. Consideren que l'alcalde no té atribucions per retirar unilateralment el punt del ple. El mateix Graupera, però, va començar la sessió explicant que la llei no permet a l'oposició portar a votació les retribucions. "L'alcalde és l'únic que ho pot portar al ple", va explicar basant-se en un informe del Secretari Municipal. L'oposició, en canvi, assegura que l'alcalde ha d'acceptar el punt i proposar-ne la seva retirada el ple si així ho indica l'informe del Secretari Municipal. "No hauríem tingut cap problema en acceptar-ho", explicava Joan Rubal de Gent per Llavaneres en declaracions posteriors. Des d'ERC, Joan Mora va assegurar que la intenció era que l'alcalde passés a cobrar 1.500 euros mensuals en comptes dels 3.850 euros mensuals que cobra actualment.

Carreras i Molins es donen de baixa d'UDC i CDC

D'altra banda, els regidors de govern Sandra Carreras i Josep Molins es van donar de baixa d'Unió Democràtica de Catalunya i Convergència Democràtica de Catalunya respectivament just abans de començar la sessió. Es tracta dels dos regidors del grup de CiU que encara donen suport a l'alcalde, juntament amb els tres regidors del PP. Els altres tres regidors de CiU van decidir abandonar el govern fa unes setmanes per desavinences amb Graupera. Lluís Nogueras, un dels regidors de CiU sortints, ha explicat que Carreras i Molins van esquivar d'aquesta manera una modificació del Reglament d'Ordenació Municipal (ROM) que s'hauria d'haver aprovat  i que hauria permès la moció de censura.

La modificació, de fet, va comptar amb els vots afirmatius dels 7 representants de l'oposició presents al ple i les abstencions dels quatre representants de l'equip de govern que també estaven presents (només es van presentar 11 dels 17 regidors a la sessió). El secretari, però, no va donar per vàlida la votació perquè considerava que faltaven regidors per aconseguir la majoria. La proposta, ara, s'haurà de sotmetre a votació al pròxim ple. La modificació, concretament, preveu que els regidors que es donin de baixa d'un partit hagin d'abandonar també el grup municipal. En aquest cas, Carreras i Molins haurien d'abandonar el grup de CiU. Segons Lluís Nogueras, aleshores seria possible tirar endavant la moció de censura. En qualsevol cas, la reforma ja no afectarà aquests regidors, perquè sempre s'hauran donat de baixa abans d'aprovar-se la modificació, segons Nogueras.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: