Xevi Ribas, director dels Pastorets de Mataró: “Hem intentat posar l'obra al dia”

El director més jove de la història dels Pastorets de Mataró mostra la seva visió de l'espectacle

Xevi Ribas és el director que recull el relleu en la direcció dels Pastorets de Mataró. Aquest jove mataroní, de 24 anys, estarà al capdavant de l’espectacle nadalenc per excel·lència per dos anys, en els que espera que la seva aportació ofereixi una nova manera de veure l’obra. Els 10 canvis que Xevi Ribas proposa als Pastorets.

De Xevi Ribas es podria dir que s’ha criat a la Sala Cabañes, que ha “mamat” teatre des de petit. Ha participat en una trentena d’obres de teatre de la Sala Cabañes, en les seves diverses facetes, ja sigui la d’actor, l’escenègraf, de dissenyador, d’ajudant de direcció o a la direcció. La Bella Dormida és la darrera obra que Ribas ha dirigit.

A més, fora de la Sala Cabañes, Xevi Ribas també ha participat de programes de televisió, presentant un xou d’humor a TVMataró o un programa infantil a TVE Catalunya (la2). També a voltat per la península amb companyies de teatre per a escolar on demostrava les habilitats com actor i com a músic.

Ha sabut compaginar els estudis de Belles Arts, a la UB, amb cursos de teatre i escenografia a l’Institut del Teatre, i seminaris de disseny gràfic i d’exposicions a LAI Escola de Disseny.


PORTALMATARÓ.COM: Els Pastorets d’enguany són revolucionaris?
XEVI RIBAS: No són revolucionaris. Si la gent va a veure l’espectacle veurà els Pastorets de sempre, el que no podem fer és canviar el patrimoni de la ciutat. El que està clar és que no ens hem d’estan-car i hem de fer una proposta de futur, que hi hagi un espectacle mínimament decent, en el que qualsevol jove pugui anar a veure’l i no avorrir-se. El que hem intentat fer és posar l’espectacle al dia, hem introduït projeccions en video, nous efectes,...

Has pogut fer els Pastorets que vols?
Primer de tot tinguem clar que això és un projecte de dos anys. Aquest primer any ja he introduït alguns canvis, per així l’any que ve completar l’obra d’art final amb les coses que s’han quedat al sac. Però tot ho farem.

On es veu més l’empremta de Xevi Ribas?
Potser al pròleg, que he intentat que no quedés com una part aïllada de tot l’espectacle. Perquè el problema del pròleg és saber què hi pinta tanta mitologia pagana (nimfes, bruixes i follets) en una obra clarament religiosa sobre el neixament de Jesús. Hem intentat donar-li un sentit unitari amb la resta de l’espectacle.

Per fer-ho vaig anar a parlar amb els creadors d’aquest pròleg, que es va introduïr als anys 50, per trobar el significat. L’obertura del llibre volia significar la introducció de l’espectador a dins de l’obra. I això ho he agafat i ho he fet més descarat. Agafo a un espectador, una persona del segle XXI, i la faig entrar a l’obra, convertint-la en un personatge més de l’obra. Si algú és prou hàbil veurà que aquest espectador apareix durant tota la obra, i amb el recorregut que fa representa el recorregut de tots els espec-tadors. Així, amb aquest personatge anem lligant tota l’obra.

També canvien els dimonis?
Hi ha un canvi radical a l’infern. Aquest any no es veuran mallots vermells, ni banyetes negres, ni coses per l’estil. Sinó que hi ha un canvi de vestuari. És un infern molt més guerrer, és la guerra a Jehovà. Aquí, com passa també al pròleg, hi ha la incorporació de màscares.

Hi ha un canvi general en els aspectes més mitològics?
El que he intentat és humanitzar, sempre, els Pastorets. Que no sigui la típica història fantàstica, que no s’assembla de res a nosaltres, sinó convertir-la en una mica més humana. Sempre poso l’exemple, basant-me en el text, que la Verge Maria es troba malaltissa i a punt de donar llum, doncs evidentment hem de veure una dona amb certes contraccions, dolors i realment malalta. El que no pot ser és que entri a escena tant ample, com qui va pel carrer passejant com si res. Li he volgut donar més sentit, que semblés molt més humà. O com el personatge de Jahú, que és cec. Donar-li un punt de dramatisme i que les coses semblin molt més naturals. Que la gent pugui dir: “Potser sí que va passar”.

Aquest Pastorets seran més realistes?
A veure, estem explicant història. En un moment de l’obra s’enduen per la força una dissident del règim romà. Estem explicant que hi havia un poble oprimit, això és història i també actualitat. Perquè el que està passant a l’Iraq és el mateix, han vingut uns de fora i s’hi han posat pel morro.

Quin alicient hi ha per anar a veure els Pastorets d’enguany?
Jo crec que hi ha canvis que poden sorprendre gratament a aquells que no han vist mai els Pastorets i també als que els venen a veure cada any. Jo els convidaria a tots a veure com es poden veure els Pastorets d’una altra manera, amb el mateix text, la mateixa música, però vist d’un punt diferent.

A qui va dirigit els Pastorets?
A tota la família, és un espectacle per a totes les edats. Enguany hem volgut centrar la campanya de promoció al públic jove, que és el segment que ens falta. I en aquest punt crec que es nota que el director és jove, i que està rodejat d’un equip jove.

Com s’ho ha près la Sala com a institució els canvis?
Hi ha opinions per a tots. Hi ha qui veu que això ha de tirar endavant i anem-hi tots, i hi ha qui no. Però això es veurà quan passi aquest any i es faci l’avaluació. Jo crec que la gent no és encara concient de tots els canvis que he introduït. Si et pares a pensar amb aquest, aquell, això i allò, déu n’hi dó els canvis que fem aquest any.

Es tracta de recollir el relleu de Toni Grané després de 4 anys de parèntesi?
No, no, perdona. Toni Grané va ser un director i jo en sóc un altre. A veure, tinc cara de Toni Grané? Jo vaig fer d’ajudant de direcció tant de Toni Grané, com de Josep Maria De Ramon o sigui, que de tots dos he vist coses, bones i dolentes.

Ets el director més jove dels Pastorets de Mataró?
Sí, però no és pas una cosa que em condicioni. Porto molt anys veient, sortint i treballant pels Pastorets. A més de saber-me el text de memòria de les vegades que l'he sentit, el treball que he fet com a ajudant de direcció els darrers anys m'ha orientat a l'hora de formar la idea d'es-pectacle que he volgut donar als Pastorets.

Es veuran cares noves a l'escena?
Cada director fa el repartiment que troba més convenient i amb qui creu que treballarà bé. I és clar, jo he fet el meu repartiment on es veuran cares noves.

Són els Pastorets de Mataró els millors de Catalunya?
Sí, i no perquè ho digui jo o la Sala Cabañes, sinó perquè ho diuen la resta de poblacions que també fan pastorets. Aquest any vam anar a unes xerrades a l’Ametlla de la Merola, per celebrar els 125 anys de Pastorets i allí ens van dir que els de Mataró eren els millors Pastorets de Catalunya.

Heu canviat la imatge dels Pastorets?
Hem fet un canvi d’imatge acord amb el nou plantejament de l’espectacle. Hem canviat el cartell i hem creat un espot publicitari. De cara a l’any vinent, esperem poder fer uns entremesos per escoles i instituts per apropar els Pastorets a la gent.