Argillà 2019: la cita estrella de l'art i la cultura del fang

Argentona celebra la Fira Internacional de la Ceràmica del 5 al 7 de juliol amb una seixantena d'artesans i terrissaires de dotze països diferents

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dijous, 04 Juliol 2019 10:19

Argentona 2014/2019, FIRA argillà

Durant tot el cap de setmana, els carrers de la vila d'Argentona s'ompliran de creacions de ceràmica d'artesans, representants d'una dotzena de països diferents, com ara Itàlia, Polònia, Alemanya, Turquia, el Japó, l'Argentina, Rússia, el Marroc i Portugal, el país convidat d'enguany, que hi tindrà un paper destacat. L'esdeveniment ocuparà el centre urbà de la vila: l'avinguda Puig i Cadafalch, el carrer Gran, la plaça de Vendre, el carrer Torras i Bages i la plaça de l'Església.

Activitats per a totes les edats

La fira té programades un munt d'activitats, totes al voltant del món de la ceràmica. Destaquen els tallers de ceràmica al torn (hi poden participar els infants) i les demostracions de terrissa tradicional a la plaça de Vendre, cada dia d'11 a 14 h i de 18 a 21 h; la decoració d'un càntir gegant amb Glòria Badosa a la plaça de l'Església, dissabte a les 17 h; les diverses exposicions, i la 15a mostra de cinema de ceràmica al Centre Parroquial, dissabte i diumenge a les 16 h.

El Cineràmica constarà de dues sessions de cinema, de tres vídeos cadascuna, sobre ceramistes que mostren les seves tècniques. Els vídeos han estat elaborats per Mels Boom, que té un canal de YouTube dedicat a la ceràmica.

Diumenge, a les 20 h a la plaça de Vendre, tancarà l'esdeveniment la divertida trepitjada de fang, on podran participar tots els infants i adults que ho desitgin (és recomanable portar banyador, tovallola i roba vella).

Argentona 2014/2019, FIRA argillà

Exposicions de luxe

Durant aquesta edició es podran visitar tres grans exposicions, totes gratuïtes: una dels catalans Jordi Marcet i Rosa Vila-Abadal, i dues de Portugal.
· "Cal·ligrafia puntual", de Marcet i Vila-Abadal, s'inaugurarà divendres a les 18.30 h al Museu del Càntir, i es podrà visitar fins al 8 de setembre. Es tracta d'una síntesi d'estructures geomètriques on destaquen les lletres, els números i els punts, mitjançant multitud d'elements amb volum i elements escrits sobre el gres o la porcellana. Segons els autors, l'objectiu que busquen és que el visitant, a través de la contemplació i la reflexió, "trobi en la ceràmica un llenguatge dins l'art contemporani".

· "Contentores e contenores", d'Heitor Figueiredo, s'inaugurarà a la Casa Gòtica divendres a les 17.45 h i estarà disponible fins al 21 de juliol. Es tracta d'una selecció ben especial d'obres de l'artista portuguès, amb peces que serveixen per emmagatzemar emocions i sentiments, més enllà d'aigua i aliments.

La segona exposició procedent de Portugal serà una mostra de ceràmica tradicional portuguesa, amb peces il·lustratives de les ciutats i pobles terrissers. S'inaugurarà divendres a les 17 h i es podrà visitar al Saló de Pedra només durant el cap de setmana.

A més, també es podrà visitar l'exposició permanent al Museu del Càntir, "5 àmbits temàtics sobre el món dels càntirs i Espai Picasso", i la temporal, "Transversalitats", incloses dins el preu del museu.

Portugal, país convidat

Argentona 2014/2019, FIRA argillàPortugal té una gran tradició en l'art de la ceràmica i n'és un dels productors més importants d'Europa. La seva producció destaca per combinar tradició i innovació.