"El càntir és un element totalment actual"

El reconegut dissenyador Miguel Milá és l’artífex del càntir d’enguany, una creació adaptada als nous temps però alhora fidel a la tradició

  • Berta Seijo // Foto: cedida
  • Dilluns, 01 Juliol 2019 11:45

Argentona 2014/2019, Miquel Milà entrevistaTot i que al principi la proposta no li va fer gaire el pes, Miguel Milá va acceptar crear el càntir que aquest any protagonitza la fira de l’Argillà d’Argentona. Sortosament, el dissenyador barceloní va prendre aquesta decisió, ja que a hores d’ara es declara un fan convençut d’aquest artefacte fet amb ceràmica.
Premiat amb múltiples guardons que reconeixen la seva carrera en el món del disseny industrial, com el Premi Nacional de Disseny o el Compasso d’Oro, Milá segueix treballant sense descans al taller de casa seva.


 Com i per què va arrencar la seva trajectòria com a dissenyador industrial?

Per recomanació del meu germà vaig començar a estudiar la carrera d’arquitectura, tot i que no la vaig acabar mai. Gràcies als estudis vaig tenir l’oportunitat de conèixer tots els arquitectes de l’època, amb molts dels quals encara conservo el contacte, però estava cansat d’exàmens i per això ho vaig deixar. Jo volia treballar i el consell del soci del meu germà, Federico Correa, em va empènyer a perseguir el meu objectiu.

Quin va ser el següent pas?

Llavors va ser quan vaig començar a col·laborar amb l’estudi d’arquitectura de Correa i del meu germà, Alfonso Milá, en el disseny d’interiors. Va ser tot un descobriment i una gran escola que em va ensenyar a estimar el disseny. A poc a poc, em vaig anar encaminant cap al disseny industrial, una disciplina molt més lliure.

Del disseny industrial a donar forma al càntir oficial de l’Argillà 2019…

Al principi, quan m’ho va proposar en Quim Larrea, no ho tenia gaire clar. Arrossegava una mena d’indiferència que tenim tots els dissenyadors cap a un objecte com aquest. Però ara estic entusiasmat i encantat d’haver dit que sí. He comprovat que el càntir és un element totalment actual i intentaré fer tot el que calgui perquè la gent el torni a utilitzar com a substitut de les fastigoses ampolles de plàstic que ens envolten.

El disseny industrial és una disciplina que et permet ser més lliure i és per això que m'apassiona" - Miguel Milá

Una opció ben sostenible.

El disseny està pensat perquè el càntir pugui guardar-se a la nevera, sigui fàcil de portar i molt útil. És per això que és estret i lleuger. Evidentment, el càntir s’ha d’adaptar a les noves necessitats de la gent; no vivim de la mateixa manera ara que fa 30 anys.

El càntir ha estat una bona manera de continuar donant corda a la seva passió per l’artesania?

I tant. D’entrada tinc tendència a ser un entusiasta de l’artesania, perquè crec que és l’origen de qualsevol disseny. De fet, soc mestre artesà i no paro d’elaborar noves creacions al meu taller. A punt de fer 89 anys, continuo conservant la inquietud, l’amor per la meva feina i el sentit de l’humor, que també és un altre aspecte important.

Vostè també va ser un dels creadors de l’ADI-FAD, una associació que es dedica a promocionar el disseny industrial fet a casa a l’estranger. Tenen èxit les creacions espanyoles a la resta de països del món?

Sí que agraden, i actualment encara més. En el meu cas, per exemple, els dissenys que vaig fer fa seixanta anys es venen i s’exporten ara més que abans, sobretot als Estats Units. Això em dona una gran satisfacció, especialment al final de la meva carrera, i m’anima a seguir treballant.

Amb la seva experiència, quin consell acostuma a donar als joves dissenyadors?

L’època que viuen aquests nois i noies és ben diferent de la que vaig viure jo. En temps de postguerra no hi havia res i tot estava per inventar. Això va ser un gran avantatge per a mi. Per aquest motiu, quan els alumnes m’han demanat consell sempre els he dit el mateix: estimeu la vostra professió i treballeu amb passió.

Argentona 2014/2019, Miquel Milà entrevista

Argillà 2019    

La Fira Internacional de Ceràmica tindrà lloc a Argentona del 5 al 7 de juliol.
Durant la presentació de l'Argillà 2019, es va anunciar que l'esdeveniment aplegarà 75 ceramistes d'arreu del món i diverses activitats, com ara tallers de ceràmica al torn o la decoració d'un càntir gegant.