Poesia per acostar el comerç als infants

L'escriptora Lola Casas presentarà demà al migdia a la Biblioteca Municipal el seu llibre 'Comerç de poemes. Poemes de comerç'

  • Berta Seijo // Fotos: cedides
  • Dijous, 25 abril 2019 16:08

Argentona 2014/2019, argentona Carrer GranDues setmanes després de la seva posada en marxa, la Biblioteca Municipal acollirà la presentació del recull de poemes que ha inspirat la campanya "Comerç de poemes" a Argentona.


Una de les protagonistes de l'acte serà la seva autora, Lola Casas, que ha estat capaç d'acostar el comerç de proximitat als infants de la vila de la forma literària. "És una proposta cultural que fa poble i que ajuda a unir els interessos d'entitats com la biblioteca o l'Ajuntament amb els de botiguers i els mateixos nens i nenes", explica l'escriptora mataronina.

Pobles amb empenta

El 15 d'abril, Argentona Es Mou va engegar una acció estretament lligada a la cultura i a la promoció econòmica local: dotar cadascuna de les botigues adherides a l'entitat del seu propi poema i il·lustració. L'objectiu inicial era que els consumidors poguessin dur a terme una ruta per tots els comerços mentre gaudien alhora de poemes divertits i productes de proximitat. Tremp, Taradell o Solsona són alguns dels pobles que ja havien fet servir amb anterioritat els poemes de Casas amb la mateixa finalitat.

"Des que vaig publicar el llibre 'Comerç de poemes. Poemes de comerç' (La Galera, 2018), diversos municipis han volgut utilitzar-los per dinamitzar el comerç local", explica. No obstant això, l'escriptora afegeix que a Argentona s'ho han agafat amb tantes ganes que, fins i tot, ha hagut de crear nous poemes. Un d'ells, per exemple, és el dedicat al club de tenis de la vila.

La gènesi del llibre  

L'obra és producte de la "casualitat" i respon a la concepció que té Casas de la poesia: "Els textos han de sortir de calaixos i llibres per afavorir que arribin a tothom". 'Comerç de poemes. Poemes de comerç' va néixer quan l'escriptora va pensar que seria una bona idea cedir alguns dels seus poemes a botiguers de manera desinteressada.

"La idea del recull va venir després i, gràcies al fet que ho vaig comentar als editors, el projecte va desencadenar en un llibre molt agradable i divertit", explica. Fruiteries, supermercats, cotilleries, botigues de mobles o, fins i tot, estudis de tatuatges són la font d'inspiració d'aquesta obra que ha comptat amb la col·laboració de la il·lustradora Gibet Ramon.

Una cloenda amb guardonats
A banda de la presentació del llibre de Lola Casas, demà la Biblioteca Municipal d'Argentona també serà l'espai on es farà entrega de dos premis.

El primer serà per a Valentina Pérez, que, amb només cinc anys, és l'autora del dibuix que il·lustra el punt de llibre de la campanya "Comerç de poemes". El segon recaurà en el guanyador de la gimcana literària organitzada per Argentona Es Mou, i consistirà en un lot de llibres.  

Compromís amb el comerç

Argentona Es Mou participa periòdicament en les activitats que s'organitzen a la vila per dinamitzar el comerç.
Una de les més recents és la seva col·laboració a la Mostra d'Entitats, esdeveniment que va servir per triar el disseny del punt de llibre que els veïns van trobar a les botigues durant la diada de Sant Jordi.

Pròxim projecte de Lola Casas
Mentre acaba de tancar altres col·laboracions amb municipis de la comarca, Casas es prepara per treure a la llum un nou llibre. "'Ulls de merla' (El Cep i La Nansa, 2019) és la meva obra més recent, un poemari sense rima en què també participa la Gibet Ramon", explica. Dedicat a tots els nois i noies de la tertúlia Llegim de la Biblioteca Pompeu Fabra, "el recull de poemes ret homenatge a les merles del barri del Pla d'en Boet".