Argillà: la cita estrella de l’art i la cultura del fang

La Fira Internacional de Ceràmica, l’Argillà Argentona, se celebra del 6 al 8 de juliol amb exposicions diverses, artesans de la ceràmica i activitats variades

  • Laia Mulà // Fotos: cedides
  • Divendres, 06 Juliol 2018 09:13

Argentona 2014/2018, argillà-fira argentona

Un any més arriba la cita estrella dels amants de l’art i la cultura del fang a Catalunya i aquest any ho fa amb el model més que consolidat fora de les dates de Festa Major. Es tracta de l’Argillà Argentona, la Fira Internacional de Ceràmica que aquest 2018 tindrà lloc des del divendres 6 fins al diumenge 8 de juliol amb activitats entre les 10h del matí i les 22h del vespre.


Els carrers del municipi maresmenc s’ompliran d’artesans de la ceràmica i institucions que exposaran al públic argentoní i d’arreu del país les seves creacions, faran demostracions de terrissa i acolliran activitats com la popular trepitjada de fang. La Fira de Ceràmica estarà ubicada en un bonic circuit urbà pel centre de la vila que passarà per l’Avinguda Puig i Cadafalch, el carrer Gran, la plaça de Vendre, el carrer Torras i Bages i la plaça de l’Església.

Argentona 2014/2018, argillà-fira argentona

Quatre anys amb fira pròpia
Ja és la quarta edició consecutiva que la coneguda Fira del Càntir se celebra separada de la Festa Major del municipi. Aquest canvi s’ha consolidat amb l’objectiu de convertir la fira en l’esdeveniment de referència al sud d’Europa en relació a la ceràmica.
Enguany se superaran de nou la setantena d’artesans i terrissaires representant països ben diversos com Itàlia, el Regne Unit, França, Letònia, Argentina, el Marroc i Rússia, entre altres. A més, cal destacar que el país convidat serà Romania.

La programació
Al llarg de tot el cap de setmana tindran lloc activitats (consultables a www.argillaargentona.cat), com ara tallers de ceràmica al torn i demostracions de terrissa tradicional, decoració en directe d’un càntir gegant, exposicions i la 14a Mostra de Cinema sobre ceràmica.

Argentona 2014/2018, argillà-fira argentona

Rafael Romero pinta un càntir gegant


L'artista és l'encarregat de l'acció artística estrella de la Fira Internacional,
que està prevista per dissabte a la tarda

L'Argillà és molt més que una Fira i presenta un programa d'actes molt diversos amb molt protagonisme cultural al voltant de la ceràmica i el càntir. Bon exemple és l'acció artística que l'artista Rafael Romero protagonitzarà el dissabte 7 de juliol a partir de les 17h, a la cruïlla entre el carrer Gran i el Bernat de Riudemeia.

Romero pintarà un càntir gegant, una experiència que ell mateix defineix: “Emotivament un suggerent gran repte, és precisament navegació d’aventura i creixement col·lectiu. En un context festiu, de germanor de vitalisme entorn a l’extraordinari món de la ceràmica, pintar el meu imaginari serà una acció reivindicativa plena de blaus i mediterraneitat. Un crit a la vida i a l’esperit creatiu”.

Els càntirs gegants resten a Argentona com a testimoni de les fires passades i per la posteritat.

Argentona 2014/2018, argillà-fira argentona

Exposicions de gran nivell a l'Argillà Argentona

La gran cita de la ceràmica al nostre país arriba puntual aquest mes de juliol a Argentona amb interessants exposicions d’interès artístic i cultural. Enguany la proposta compta amb tres exposicions especialment preparades per aquesta Fira, que s’inauguraran el dia 6 de juliol durant la tarda, dues de les quals es podran visitar més enllà de les dates de l’Argillà. Es tracta de ‘Ceràmiques’ al Museu del Càntir, d’Enric Mestre, ‘Dissenys i ceràmica 3D’ a la Casa Gòtica, i ‘Ceràmica Tradicional i Creativa Actual de Romania’ al Saló de Pedra.

L’obra del valencià Enric Mestre, la ceràmica 3D i la ceràmica de Romania,
tres exposicions pensades específicament per a l’Argillà Argentona

L’obra ceràmica del valencià Enric Mestre seleccionada per a ser mostrada temporalment al Museu del Càntir d’Argentona, pertany a les últimes dues dècades d’aquest pintor i escultor de llarga trajectòria. Són quinze obres representatives de l’etapa de més plenitud creativa de l’autor, sis de les quals s’exposen al públic per primera vegada. S’inaugurarà el 6 de juliol a les 18:30h i es podrà visitar fins al 9 de setembre.

‘Dissenys i ceràmica 3D’ descobreix les possibilitats de la impressió 3D ceràmica. Protopenedès ha produït peces pròpies i de diferents dissenyadors on es poden observar diferents implementacions, resultats, materials i tecnologies. La mostra té una vocació didàctica i recull una vintena d’obres, des del procés de creació i els errors, fins al resultat final. S’inaugurarà el 6 de juliol a les 17:45h i es podrà visitar fins al 22 de juliol.

Argentona 2014/2018, argillà-fira argentona
Un càntir ben original: la 'Cantirplora'

El càntir d’aquesta edició de l’ArgillàArgentona és un disseny original dels arquitectes Joan Cruanyes i Carles Bassó, amb la col·laboració de Pol Cruanyes, que li han posat el suggerent nom de 'càntirplora'. Es tracta d’un objecte de ceràmica que recorda a la de les tradicionals cantimplores, de forma plana i rodona. Es podrà comprar en dues versions diferents, una de color negre i l’altre vermella. Com ja es va fer l’any passat, el càntir anirà numerat individualment i se’n farà una tirada limitada a 3.000 exemplars, fet que manté l’exclusivitat del disseny.
El càntir de l’any es posarà a la venda el dia 6 de juliol a la parada oficial a la plaça de l’Església, i es podrà comprar durant els tres dies de la Fira, del 6 al 8 de juliol, i després al Museu.

El vermell i el negre
L’elecció de comptar amb dos colors diferents, el vermell i el negre, evoca a la complementarietat d’aquests dos colors ja aplicada al disseny gràfic i industrial durant els primers anys del segle XX. És el primer cop que es podrà escollir color en el tradicional càntir de l'any d'Argentona.

Argentona 2014/2018, argillà-fira argentona

El gran esdeveniment de l'any a Argentona


L'organització preveu una assistència entre les 23.000 i les 25.000 persones durant els tres dies de fira

Argentona és una vila petita que, ocasionalment, esdevé capital i capta l'atenció de tot el Maresme. En cap altre cap de setmana de l'any, segurament, passa tant com en aquest de l'Argillà quan l'organització de la Fira Internacional calcula entre 23.000 i 25.000 els assistents.

Si algun fatalista havia vaticinat que amb la separació de dates entre Fira i Festa Major algun dels dos esdeveniments se'n ressentirien, anava ben errat. Acollir aquesta magnitud de visitants és possible gràcies al vigor de la programació i també a l'aposta que fa el propi sector que congregarà a Argentona durant tres dies fins a 70 ceramistes.

Una quantitat important d'expositors de qualitat que, expliquen des del Museu del Càntir, en cadascuna de les Argillà precedents han marxat d'Argentona contents amb l'experiència i, el que és més important, també amb el volum de negoci. Aquest és el múscul que fa forta aquesta cita.