"Percebem molt interès en l'economia social"

Parlem amb Berta Mundó, directora de l'Ateneu Cooperatiu del Maresme que ha obert un punt d'informació quinzenal a Argentona

  • Cugat Comas // Fotos: cedides
  • Dijous, 03 Maig 2018 11:42

Argentona 2014/2018, berta mundóL'Ateneu Cooperatiu del Maresme, amb seu al Cafè de Mar de Mataró s'ha proposat estendre els seus serveis de foment, suport i assessorament per a cooperatives a tota la comarca. El primer punt d'informació obert ha estat a Argentona on quinzenalment i des del propi Ajuntament, l'Ateneu pretén ser un punt de suport que permeti fer créixer el cooperativisme a la vil·la. Berta Mundó n'és la coordinadora des de fa mesos.


Com arriba l'Ateneu a obrir un punt d'informació a Argentona?

Nosaltres difonem l'economia social i solidària, és a dir aquella que té una vessant transformadora. No és només el fet de ser cooperatives com a forma d'empresa sinó que quan parlem d'economia social i solidària vol dir que optem per un canvi de model econòmic, per democratitzar l'economia. Argentona té el primer punt d'informació de l'Ateneu fora de Mataró i properament estendrem aquests punts a Llavaneres, Masnou, Palafolls, Dosrius i Cabrils.

El primer acte va ser un cine-fòrum amb estudiants, però.

Com Ateneu fem accions amb els instituts. L'Ajuntament d'Argentona té ganes de promoure l'economia cooperativa i solidària, de difondre aquesta acció d'alternativa al model predominant. Per això vam presentar un cine-fòrum amb els alumnes de l'institut per reflexionar sobre alternatives transformadores en diferents àmbits, de l'educació, de la democràcia, de l'alimentació, de l'energia i de l'economia. Va ser una jornada molt interessant perquè els alumnes van veure una aplicació pràctica de com es poden generar canvis en el seu entorn més proper.

De què ha de servir el nou punt d'atenció?

El punt ha de servir per visualitzar el model cooperatiu arreu de la comarca. El posem en funcionament per totes les persones que vulguin conèixer l'economia social i solidària en general i en concret per les persones que vulguin crear una cooperativa o transformar una associació en cooperativa. Busquem emprenedors col·lectius.

Quines cooperatives hi ha actualment a Argentona?

Actualment n'hi ha cinc i d'àmbits diversos com l'agricultura, l'educació, la cultura o el transport, el que serveix d'exemple que és un model a aplicar en sectors ben diferents. Hi ha l'Agropecuària d’Argentona, La Paparra,  El Gegant del pi, la Cooperativa Argentona, Argetrans. Esperem que puguin créixer en número gràcies al nou punt.

Berta Mundó:
"Actualment a Argentona hi ha  ha cinc cooperatives i d'àmbits diversos com l'agricultura, l'educació, la cultura o el transport, el que serveix d'exemple és que és un model a aplicar en sectors ben diferents"

Quines d'entitats poden estar interessades en passar a ser cooperativa?

És un objectiu de l'Ateneu, aquest. Volem incentivar-ho en el cas d'associacions que tenen més activitat econòmica i professional que no pas associativa. Els acompanyem en el procés d'anàlisi i comprensió d'aquest funcionament perquè analitzin si els convé aquesta conversió.

Quins altres projectes desenvolupareu a Argentona?

Properament participarem de la mostra d'entitats del 12 de maig i estem valorant fer altres activitats de difusió en fomentar l'economia social i solidària i cooperativisme. Tenim una bona entesa amb l'Ajuntament per difondre el nostre model d’Argentona, La Paparra, El Gegant del pi, la Cooperativa Argentona, Argetrans. Esperem que puguin créixer en nombre gràcies al nou punt.