Que la bicicleta sigui el mitjà de transport quotidià d'Argentona

Aposten per un nou paradigma de mobilitat que vol invertir l'ordre de prioritats de transport ubicant en primera posició els transports sostenibles

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dimecres, 28 Març 2018 12:57

Argentona 2014/2018, pla bici argentona

Argentona fa una aposta ferma per la bicicleta com a mitjà de transport quotidià pels desplaçaments a l'interior del municipi i a les ciutats més pròximes. Així ho està posant en marxa el govern municipal amb la creació del Pla Director de Mobilitat de la Bicicleta a Argentona en el que plantegen un nou paradigma de mobilitat. Aquest, inverteix l'ordre de prioritats de transport posant al capdavant els transports sostenibles: la bicicleta, a peu i el transport públic.

Hi ha un total de deu línies estratègiques que el govern planteja seguir per aconseguir el seu propòsit de convertir Argentona en un municipi que fomenti l'ús de la bicicleta. Algunes d'aquestes són la de compartir l'espai públic per tenir una ciutat 100% ciclable, articular una xarxa ciclable bàsica, completar la xarxa d’aparcaments, promoure la mobilitat en bici a la feina i difondre constructivament l’ús quotidià de la bici, entre altres.
L'Ajuntament ha posat a la disposició dels usuaris un formulari  en línia per detectar quines són les accions prioritàries segons els ciutadans per la implantació del pla director de la bicicleta a Argentona. En aquest formulari es poden escollir els elements que es creguin més necessaris per articular una xarxa ciclable bàsica o per promoure la mobilitat en bicicleta a la feina, entre altres.

Menys emissions de Co2
Si el govern s'ha decidit a invertir esforços i diners en aquest projecte és perquè troben molt important reduir les emissions de Co2. De fet, el municipi es va adherir ja fa uns anys al pacte d'Alcaldes contra el Canvi Climàtic, un pacte que es proposa reduir les emissions de Co2 abans del 2020.

Segons explica Pere Mora, regidor d'Urbanisme, Obres, Habitatge i Sostenibilitat, “Argentona té unes condicions molt bones per promoure l'ús de bicicleta diàriament per desplaçaments quotidians”. Destaca que el municipi està molt prop de Mataró i que es realitzen uns 4.000 desplaçaments diaris cap a la capital del Maresme. És per això que volen fomentar que s'agafi la bicicleta per aquests desplaçaments perquè, actualment, només l'1,5% d'aquests es fan en bicicleta. També volen fomentar-ne l'ús per l'interior del municipi així com per anar a buscar un altre mitjà de transport públic com, per exemple, el tren. Per aconseguir-ho, però, tenen clar que cal que els ciclistes se sentin més segurs i tinguin més comoditats.