Laia Alsina: "L'important és trobar un tema en el qual tothom s'hi senti vinculat"

L'argentonina ha guanyat amb el text 'A l'altre barri' el VII Torneig de Dramatúrgia, un combat simbòlic entre vuit dramaturgs del panorama teatral català

  • Laia Mulà // Foto: cedida
  • Dijous, 14 Desembre 2017 10:16

Argentona 2014/2017, laia Alsina torneig dramaturgia catalanaDe què tracta A l'altre barri?

És una comèdia àcida i negra que bàsicament parla de la mort i dels estereotips i tabús que l'envolten. És una crítica a com la societat tracta la mort i a tot el paperot al qual estem obligats a respondre socialment.

Què creus que té el text d'especial per haver estat el guanyador?

El text parla d'un tema i d'unes situacions en les quals tots ens podem sentir identificats perquè explora sobre la pena que estem obligats quan es mor algú. El teatre treballa amb l'empatia del públic i l'important és trobar un tema en el qual tothom s'hi pugui sentir vinculat. També cal destacar que els dos actors amb els quals comptava, l'Aina Clotet i en David Verdaguer, interpretaven diversos personatges, fet que permetia que es lluïssin i donava una comicitat que m'ha anat a favor.

Quin és el funcionament del Torneig?

Es divideix en diferents rondes, concretament dues eliminatòries i la final. Els organitzadors trien els dramaturgs que hi participen i els demanen que escriguin un text d'una durada determinada i per a dos actors, a un dels quals el passi un fet que canvïi la seva vida. A més, és l'organització del torneig qui escull els actors, no el dramaturg. Un temps abans et demanen el perfil d'actors que necessites però no saps qui seran fins a la mateixa tarda. Llavors et donen tres hores per treballar amb els actors i comença el combat.

Què suposa per a tu haver guanyat el torneig?

No m'esperava guanyar perquè el sol fet que m'ho proposessin ja va ser un premi. El torneig té molta visibilitat i poder estar allà és una oportunitat. A més, cal destacar que posen el focus en l'autor, cosa poc habitual. Tots els dramaturgs solen ser molt bons i amb una trajectòria reconeguda. Cada ronda que passava per a mi ja era una sorpresa Tots eren bons textos.

Quins nous projectes tens?

La meva carrera artística sempre ha estat vinculada a El Martell, una companyia independent de teatre de caràcter polític. Fem teatre de text i teatre físic i ara estem assajant un espectacle que he escrit titulat El mar no hi cap dins una capsa de sabates. Tenim previst estrenar-lo al febrer al teatre Tantarantana.