“Busquem programar diferents disciplines i que sigui per públics d'edat diversa”

Entrevistem Toni Arteaga, actor, professor de teatre i un dels organitzadors del festival Sense Portes, protagonista del cap de setmana a Argentona

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Divendres, 29 Setembre 2017 09:50

Argentona 2014/2017, toni arteaga

Amb quins criteris seleccioneu els espectacles que participen del Festival?

El criteri principal del festival sempre és que sigui un espai d'accés obert a la cultura: un espai sense portes. En aquest sentit, busquem fer una programació equilibrada, amb diferents disciplines escèniques i que sigui per públics d'edat diversa. La idea és que tothom pugui gaudir d'un espectacle en funció de les seves necessitats i gustos.

Podries avançar amb alguns exemples què podrà veure el públic en el festival?

És difícil donar algun exemple perquè tots els muntatges que portem són perquè ens agraden i són interessants. Un que a mi m'agradaria veure és el Kumulunimbu pels més petits perquè és un espectacle molt íntim i proper per a nens però també interessant per adults. També promet Yeorbayu, que barreja dansa, circ i moviment.

La primera edició es va celebrar l'any 2007 però durant uns anys es va deixar d'organitzar. Quina ha estat la seva trajectòria?

Després de la primera edició el festival es va interrompre. La primera va ser 2007 però com que hi va haver un canvi de govern i l'aportació econòmica municipal és qui sosté el festival, no van creure pertinent continuar invertint-hi. Després de quatre anys sense fer-se, amb el canvi de govern, Àngel Puig va ser un entusiasta que va acceptar reprendre el projecte. Hi ha qui creu que no només és una activitat de lleure, sinó que també fa els ciutadans més oberts i participatius.

Per què opteu també per la taquilla inversa?

Tenim diverses fonts de finançament: l'Ajuntament d'Argentona n'és la principal, però des de l'any passat també ens ajuda la Diputació de Barcelona i aquest any la Generalitat. A més, efectivament proposem el mètode de taquilla inversa perquè el públic que vulgui contribuir en el manteniment del festival ho pugui fer deixant els diners que cregui pertinents. És una aportació que depèn del públic i del que hagi agradat.

El cap de setmana coincidirà amb el Referèndum de l'1 Octubre.

Quan vam veure que coincidia, vam plantejar si canviar-ho de data però ja ho teníem molt avançat i vam decidir tirar endavant. Esperem que sigui un cap de setmana participatiu però sense aldarulls, que serveixi per afegir una mica de festa a la situació. Hem evitat fer servir espais municipals que poden servir per votar però en principi no creiem que hi hagi problemes.

Argentona 2014/2017, toni arteaga

Aquest any impulseu alguna novetat?

En primer lloc cal destacar que tindrem quatre foodtrucks a la plaça de Vendre. La idea és que la gent pugui anar-se a relaxar en aquest espai fix des de dissabte a la tarda fins diumenge al migdia. També impulsem un taller de plàstica el dissabte a la Plaça Nova i organitzem a la Biblioteca d'Argentona la presentació d'un llibre que ha publicat la Plataforma d'Art de carrer que es diu 'El carrer és nostre'. Tindrà lloc el dissabte dia 30 a les 12.30 h.