Can Calau opera sense llicència

L'Ajuntament ha precintat en dues ocasions el centre de tractament d'addiccions per tal que aturés la seva activitat però continua operatiu

  • Laia Mulà
  • Dimarts, 11 Juliol 2017 13:38

Can Calau

Can Calau és un centre de tractament d'addiccions situat al veïnat de Clarà, a Argentona, que està situat en un sòl qualificat de no urbanitzable pel POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal). Per aquest motiu, la clínica no compta amb les llicències d'activitats sanitari-assistencials que requeriria per desenvolupar activitats terapèutiques. En dues ocasions, concretament el novembre del 2015 i el març de 2016, la clínica va ser precintada per ordre de l'Ajuntament d'Argentona però van ignorar els precintes i van continuar en funcionament.

Aina Gómez, regidora d'urbanisme de l'Ajuntament d'Argentona, ha informat de l'obertura d'un expedient per obtenir una ordre des de la fiscalia per precintar per tercera vegada el centre. La regidora ha afirmat que per a poder desenvolupar les seves activitats haurien d'haver presentat un informe ambiental i que des dels inicis se'ls va demanar però mai el van entregar. Per aquest motiu, el sòl continua essent no urbanitzable i no han obtingut la llicència que necessitarien per legalitzar l'activitat.

Can Calau

Un centre pel tractament d'addiccions
Tot i que no compten amb llicència d'activitat sanitari-assistencial, Can Calau és un Centre Sociosanitari d'atenció Residencial a les persones Drogodependents i/o amb problemes d'Addicció, autoritzat en el registre de Centres, Serveis i Establiments Sanitaris de Departament de Salut. Ofereix tractaments per a la desintoxicació d'alcohol, cànnabis, cocaïna, pastilles i per superar les addiccions al joc (ludopatia) avalats pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, segons explica Miquel Àngel Piguem, l'advocat de Can Calau, l'activitat sanitària està regularitzada i supervisada, “el problema és que estan en sòl no urbanitzable” i és necessari legalitzar urbanísticament l'activitat. El centre va tramitar al gener del 2016 el projecte d'actuacions específiques per a poder fer activitats d'interès públic en aquest tipus de sòl, però calia incloure unes justificacions de tipus arquitectònic que no es van presentar a temps i el projecte va caducar, segons explica Piguem. Al mes de maig de 2017 van tornar a presentar el projecte esmenat a l'Ajuntament i ara resten a l'espera de la resposta de la Generalitat, que és qui té l'última paraula, considera. Són conscients d'haver estat lents a l'hora de resoldre el conflicte però tenen clar que la voluntat és la de solucionar el conflicte al més aviat possible.