Argentona aprova els pressupostos pel 2016

Augmenten les inversions i es congelen els impostos en les ordenances fiscals

  • Redacció
  • Dimecres, 11 Novembre 2015 10:50

Argentona, Ajuntament argentona

El ple municipal de l’Ajuntament d’Argentona va aprovar aquest dilluns en una llarga sessió de gairebé quatre hores el pressupost municipal i les ordenances fiscals i preus públics per a l’any 2016. El pressupost municipal ascendeix a 13,85 milions d’euros, que suposa un augment d’una mica més d’un cinc per cent en relació al del 2015. Pel que fa a les ordenances fiscals i preus públics es mantenen i congelen els impostos pel proper any, a més d’ordenar i actualitzar alguns dels conceptes d’aquests textos.

Abans del debat i la votació del pressupost i les ordenances, el ple va aprovar la modificació del Reglament Orgànica Municipal (ROM) i els sous dels càrrecs públics de l’Ajuntament. El canvi en el text del ROM inclou que la retribució bruta anual de l’alcalde, en cas de dedicació exclusiva, no superarà la quantitat de 46.078 euros. Per la seva banda, el govern va presentar també la proposta de retribucions per als regidors del govern, que es manté en relació a la presentada a l’inici del mandat. Des del govern es creu positiu fixar una limitació a les retribucions, mentre  Tots x Argentona, que va votar-hi en contra, considerava que el topall era massa elevat i també va mostrar la seva disconfomitat pel cost total de la massa salarial del govern. Els dos punts van comptar amb els vots favorables dels grups del govern (CUP, PSC i ICV), a més d’ERC i l’abstenció del PP.

Augmenten les inversions

El govern va aconseguir aprovar la proposta de pressupost municipal per al 2016 de 13.858.632€ amb el suport d’ERC i l’abstenció de Tots x Argentona i el Partit Popular. Durant la seva intervenció, l’alcalde i regidor de Recursos Econòmics, Eudald Calvo, va emfasitzar l’esforç per augmentar el capítol d’inversions sense incrementar els impostos. En aquest apartat va assenyalar les obres al carrer Josep Soler, els camins escolars i d’altres projectes de la via pública com a a algunes de les prioritats per a l’any vinent. L’alcalde va avançar que es realitzarà un estudi per avaluar la instal.lació del mercat municipal a l’antiga Velcro i que s’impulsarà també la remodelació de la plaça de Vendre.

Calvo va apuntar a l’esforç per ajustar el pressupost a la realitat i per donar major visibilitat a certes partides que es trobaven sense una destinació clara. Va subratllar l’augment de la partida de personal en un 5% com a resultat de l’augment de l’1% del salari dels treballadors públics fixat per l’Estat a partir de l’any vinent i per la contractació de nou personal. També va destacar la internalització d’algunes despeses. Va recordar la bona tasca realitzada per l’anterior govern, que ha fet possible reduir un 8% els interessos de les despeses financeres de l’Ajuntament. A la part final de la seva exposició, va recordar que el proper dilluns 16 de novembre, a les 7 de la tarda, tindrà lloc un acte de presentació pública a la ciutadania del pressupost municipal.

Pel que fa al Museu del Càntir, el pressupost per al 2016 serà de 306.043€, superior també al del 2015, mentre el de la Companyia Aigües d’Argentona es redueix un 17% fins als 1.632.178 €. Esquerra Republicana va expressar la seva satisfacció per una proposta que s’ajusta al programa de prioritats del grup i també va valorar positivament l’increment de la inversió.

Agraïts pel nou tarannà

Tots x Argentona, per la seva banda, va reclamar més temps per a poder avaluar el pressupost i va reclamar propostes per a augmentar els ingressos en serveis com La Sala, Ràdio Argentona o el Museu del Càntir. El grup encapçalat per Pep Masó va retreure al govern pel que van considerar tracte diferencial en relació a la resta de grups de l’oposició i perquè el pressupost no recollia les seves propostes de millora.

Al seu torn, el Partit Popular va agrair el nou tarannà i la predisposicó del govern durant les converses amb l’oposició i l’interès per millorar el municipi malgrat trobar-se en posicions polítiques molt distanciades. Fran Fragoso va reclamar més bonificacions i reduccions en les ordenances i va mostrar-se contrari a la reducció de la partida destinada al Servei de Promoció Econòmica.