La Fira de Ceràmica i Terrissa d'Argentona es farà al juliol

El canvi no afectarà a la tradicional Festa del Càntir que seguirà a la diada de Sant Domènec

  • Redacció
  • Divendres, 27 Febrer 2015 14:15

Museu del cantir

El Museu del Càntir d’Argentona ha confirmat aquest divendres en roda de premsa el canvi de dates de la Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa, que passarà a celebrar-se a partir d’ara el primer cap de setmana de juliol, amb l’objectiu d’atraure nous expositors i nous públics i impulsar la qualitat de la mostra. Aquest 2015, doncs, la Fira es portarà a terme del 3 al 5 de juliol.

La intenció és consolidar la fira des d’un vessant més professional, adreçant-se també a arquitectes, interioristes, col·leccionistes d’art i altres, sense renunciar al caràcter popular que sempre ha caracteritzat la mostra. El president del Patronat del Museu del Càntir, Àngel Puig, ha destacat que “cal tenir paciència i segurament veurem en dos o tres anys els efectes positius d’aquest canvi. Hi ha hagut una gran unanimitat al Patronat per aquest canvi”. Per la seva banda, Vador Casas, primer tinent d’alcalde i alcalde accidental, reconeixia que la proposta havia obligat al govern a prendre un temps de reflexió. “Havíem d’assumir el canvi, érem conscients del cert estancament de la fira, de públic i d’expositors i calia impulsar la fira per donar-li una vinculació més econòmica que festiva”.

El circuit original

Amb l’avançament de dates, també es recuperarà el circuit original de la fira al centre de la vila, es cercarà una major implicació de les institucions públiques i privades i es facilitarà la presència de públic, expositors i professionals que no participaven a l’agost amb motiu de les vacances estiuenques o per coincidència amb altres fires i esdeveniments. La intenció de la fira és potenciar la qualitat de la ceràmica i la recuperació dels millors artesans. En aquest sentit s’ha dut a terme una enquesta a participants actuals de la fira i ceramistes que havien pres part en el passat i el 80% ha valorat positivament el canvi.

Oriol Calvo, director del Museu del Càntir i de la Fira de Ceràmica i Terrissa, ha explicat que “a l’agost perdíem molt de públic i també impedia a molts ceramistes venir a Argentona". "Separar-nos de la Festa Major creiem que té més efectes positius que negatius i permetrà desenvolupar les dues activitats amb més comoditat”, ha afegit. Xantal Guàrdia, en representació de l’associació comercial Argentona es Mou també ha posat en valor el desig del sector comercial “de prendre part a la Fira Internacional de Ceràmica". Volem contribuir a posar Argentona en el mapa i de l’oportunitat de fer venir nous públics al municipi”, afegia.

Per tal d’afrontar aquesta nova etapa de la fira, es crearà un comitè organitzador amb la presència del Patronat Municipal del Museu del Càntir, l’Ajuntament d’Argentona, Argentona es Mou i també es planteja la possibilitat de comptar amb l’associació “Els Amics del Museu del Càntir” i l’associació “Ceramistes de Catalunya” per a tasques de voluntariat i activitats de dinamització de la fira.

El canvi no afectarà a la tradicional Festa del Càntir que està lligada indissolublement a la diada de Sant Domènec del 4 d’agost, seguint la tradició iniciada al segle XVII de renovar el “vot de poble”, així com totes les activitats relacionades amb el càntir de l’any i els jocs al voltant d’aquesta peça.