“La terra ha de ser per treballar-la, no per especular-hi”

Entrevista a en Pep Riera, primer Premi Natura del Maresme

  • Redacció / Foto: cedida
  • Dimecres, 07 Gener 2015 00:00

Ciutat 2014/2015 Pep Riera portaveu
El 24 d’octubre l’entitat Natura va tancar tot un any de celebració del seu 25è aniversari. La cirereta final va ser la proclamació dels primers premis que organitza l’entitat que van reconèixer, en l’àmbit comarcal, la tasca de l’històric sindicalista d’Unió de Pagesos, Pep Riera.


Ell, primer Premi Natura Maresme a la trajectòria personal en defensa del territori, l’agricultura i la natura, es mostra sorprès pel reconeixement, “són aquelles coses que, com que no hi comptes, fan gràcia”, i afegeix “m’ha agradat perquè ve d’una gent amb qui he compartit moltes lluites necessàries per al futur d’aquest país. Tot el que va relacionat, directament o indirectament, amb la defensa de l’espai agrari, no només el que es conrea, també el forestal, és importantíssim”.

Assenyala com a principal problema de la pagesia, la manca de relleu generacional i admet que els pagesos del Maresme han perdut moltes batalles, sobretot en la defensa d’espais que calia preservar. Considera que Argentona pot resoldre, amb el nou Pla General, el blindatge de les importants zones forestals de què disposa i la combinació i consolidació dels espais de regadiu. “La gent s’ha d’oblidar del creixement urbanístic que hem tingut en els darrers anys – reclama -, el creixement ha de ser més lent, més suau”. Tot i així adverteix que “mentre l’especulació de terrenys sigui una pràctica legal hi haurà pressió i es faran disbarats” i sentencia “la terra ha de ser per treballar-la, no per especular-hi”.

Tot i superar els setanta anys, cada setmana recorre Catalunya amb la secció “Pagesos per la Independència” de l’ANC. “Ja fa cinc anys d’Arenys de Munt i no m’ho pensava que arribaríem on som. Sóc tan optimista que crec que només depèn de nosaltres, de ningú més”. I predica amb l’exemple perquè ja s’ha arremangat amb els seus companys per tal de definir una proposta del model de política agrària que hauria de tenir el nou estat. I ens en dóna alguna pista: “hem de donar prioritat a la política alimentària per engrescar a tothom. Perquè tothom menja! Hem de decidir què volem menjar entre tots”.