Argentona és el municipi del Maresme que més recicla

Delegacions de Bolívia i Portugal visiten la vila per conèixer el porta a porta

  • Redacció
  • Dimecres, 19 Novembre 2014 11:59

Maresme, brossa-calendari hivern

Argentona és el municipi del Maresme que més recicla, amb un 69,77%, segons dades publicades pel Departament de Territori i Sostenibilitat de Catalunya. La mitjana a Catalunya és del 37,95%. En total, la vila va reciclar 3.845 tones, equivalents a 462 quilos per habitant i any. Aquestes xifres situen Argentona al capdavant del reciclatge a tota la comarca del Maresme que registra un nivell de reciclatge del 40´85%.

Pel que fa a les fraccions que millor es reciclen, mentre que al conjunt de Catalunya la matèria orgànica continua essent l’assignatura pendent, a Argentona aquesta fracció és la més voluminosa amb 1.452 tones recollides l’any passat. Després de l’orgànica, les fraccions més importants al nostre municipi són la dels residus voluminosos i fusta (590), la poda i jardineria (347,91), el paper i cartró (332,66), el vidre (332,66) i els envasos lleugers (278,94).

Bolívia i Portugal

Precisament, el passat divendres, dues delegacions de Bolívia i Portugal van visitar Argentona, on es van reunir amb membres del govern i el tècnic de Medi Ambient per conèixer amb més detall el sistema de recollida de la brossa porta a porta i el pagament per generació de residus.

Aquesta trobada formava part d’un programa d’activitats que ha coordinat l’Agència de Residus de Catalunya i que ha inclòs també la visites a centres de tractament i residus i reunions amb representants d’altres institucions locals i regionals encarregades de la gestió dels residus.

Pel que fa a la delegació boliviana, estava formada pel director general de residus del Ministeri de Medi Ambient, acompanyat per representants dels municipis de Tiquipaya, Vinto i del departament de Cochabamba. Des de Portugal, a més de tècnics i representants de les localitats d’Espinho, Gondomar, Maia, Matosinhos, Póvoa de Varzim, Valongo i Vila do Conde, també van assistir els responsables de Lipor, l’ens intermunicipal encarregat de la gestió de residus de la ciutat de Porto.

Argentona ha entrat en la ruta degut a que és una de les localitats catalanes pioneres en la implantació d’aquest sistema que es duu a terme al 75% del municipi i que es fonamenta en la separació de les fraccions de residus en origen, d’acord amb un calendari de recollida preestablert.