Argentona s'encomana un any més als càntirs i l'aigua beneïda

Manel Jiménez i Isabel Clariana es proclamen campions del tradicional concurs d'aixecada de càntirs

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 25 Agost 2014 12:05

Festes Argentona 2014/2015

A principis d'aquest mes d'agost que ara acaba, la Festa del Càntir va centrar un any més la diada de Sant Domènech de la vila d'Argentona. La vila rememora una litúrgia del segle XVII, quan a la població es beneïen les aigües de la font de Sant Domènech per protegir-les de qualsevol epidèmia. Diu la llegenda que si s'omple un càntir nou d'aquesta aigua beneïda, aquesta adopta qualitat remeiera. Des de fa 64 anys, la tradició ha esdevingut una gran festa de tot el poble. Any rere any, a més, desenes d'estands de ceràmica i terrissa i activitats infantils omplen el centre del poble.

Festes Argentona 2014/2015

L'aixecament

La renovació del vot, la benedicció de les aigües de la font de Sant Domènech i del càntir de l'any -enguany dedicat al Tricentenari-, les activitats i tallers infantils, la fira de ceràmica i el popular concurs de força d'aixecada de càntirs o la trepitjada de fi de festa són ja elements indestriables d'aquesta Festa del Càntir. Un dels actes que aplega més curiosos és el concurs d'aixecada de càntirs, on homes i dones de totes les edats es repten a aixecar del terra càntirs plens d'aigua. Per superar la prova, a més, han de fer també un glop d'aigua. Hi ha dotze nivells diferents, des del càntirs més petits, fins al de 200 quilos.

Enguany s'han proclamat campions Manel Jiménez, amb el càntir de 130 quilos i un temps d'un minut i catorze segons, en categoria masculina. En dones ha guanyat l'argentonina Isabel Clariana, que ha aixecat tots els càntirs fins al dels 110 quilos amb un temps d'un minut i 55 segons.

65 aniversari
L'any vinent la Festa del Càntir arriba a una xifra rodona, els 65 anys. El president del Museu del Càntir, Oriol Calvo, feia broma enguany preguntant-se si la festa hauria de "jubilar-se" en arribar a aquesta edat. Lluny d'això, però, la Festa del Càntir busca després de més de sis dècades "nous atractius" per mantenir l'interès del públic. L'any vinent, ha avançat, es farà un "càntir d'autor" a càrrec d'un artista del qual encara no se n'ha desvetllat la identitat.