Una col·lecció explica la vida quotidiana de 1714 a través dels càntirs

L'exposició al Museu del Càntir mostra una mirada inèdita sobre la manera de viure en aquella època

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 16 Juny 2014 12:24

Càntir 1714

El Museu del Càntir d'Argentona ha presentat una col·lecció que permet conèixer com vivien els ciutadans durant el 1714. Es tracta d'una vintena d'atuells provinents principalment de les estructures de cases antigues de Barcelona i la Bisbal de l'Empordà. "Acostumem a veure exposicions amb peces luxoses de l'època, aquí veiem la terrissa que feia servir el 99% de la població", explica el director del Museu del Càntir d'Argentona, Oriol Calvo. En aquella època, els càntirs s'utilitzaven principalment per mantenir l'aigua fresca, com a setrill o per extreure l'aigua dels pous.

El centre argentoní és pioner en explicar la vida quotidiana a través dels càntirs i asseguren que pel que fa aquests productes, les coses no són gaire diferents. "La vida no ha canviat tant perquè fem gairebé les mateixes coses però amb diferents materials", destaca Calvo. I és que antigament la terrissa era el material per excel·lència en aquests tipus de productes perquè és "una matèria econòmica i senzilla de treballar".

Reaprofitar

Els articles de l'exposició 'La ceràmica popular de 1714' -inaugurada ara ja fa un parell de setmanes- provenen de les estructures dels edificis, concretament de les voltes, i de les excavacions arqueològiques fetes al Jaciment del Born de Barcelona. A Catalunya era tradicional que el terrisser donés les peces defectuoses per la construcció. Així les peces que no es podien vendre per l'ús domèstic eren instal·lades a les voltes dels edificis per enfortir les construccions. Els particulars també utilitzaven els càntirs vells per a la construcció quan quedaven inutilitzables malmesos per la calç de l'aigua.

El pròxim 18 de juliol s'organitzarà una xerrada que repassarà la terrissa tradicional de 1714. De la mà del director del Born Centre Cultural, Quim Torra, s'analitzaran els articles que es van trobar al jaciment de Barcelona.