El teatre al carrer torna a Argentona amb el Festival Senseportes

Dissabte 14 es viurà una una jornada plena de representacions gratuïtes

  • Berta Seijo
  • Divendres, 13 Setembre 2013 13:16

Detall del cartell del Sense Portes

Després d’un descans involuntari de sis anys, el Festival d’Arts al Carrer i Llocs Extraordinaris Sense Portes ja té cita a territori argentoní. Nou veïns de la vila, tots vinculats al món del teatre o el circ, han estat els encarregats de tirar endavant aquesta proposta que tindrà lloc dissabte 14 a diversos espais de la població. Sota el nom Col·lectiu Senseportes, aquesta entitat independent sense ànim de lucre té com a objectiu dinamitzar la cultura del poble en totes les seves manifestacions i potenciar les inquietuds artístiques dels seus habitants.

La primera edició del Festival data del 2007, però tot i que les seves intencions eren organitzar-lo cada any, el poc suport que van rebre de l’Ajuntament va posar pals a les rodes. Ara tornen renovats, amb més ganes que mai i de la mà d’un equip nombrós de col·laboradors.

Segona edició del Sense Portes

Escenaris extraordinaris

Encara que el format i el pressupost de la segona edició s’han vist reduïts respecte al de la primera, Toni Arteaga, organitzador del Festival, deixa clar un dels punts forts d’enguany: “Volem explorar les relacions entre les arts escèniques i aquells espais que normalment passen desapercebuts pels veïns de la vila. Qualsevol lloc que pugui acollir un actor i un espectador alhora serà susceptible de ser inclòs al Festival”. Aquests són els anomenats “llocs extraordinaris”, carrers que esdevenen escenaris, i escenaris com La Sala que esdevenen llars familiars on el públic s’hi podrà endinsar.

Espectadors que decideixen

“A excepció de Teia Moner, companyia de titelles consolidada, la resta de participants són força desconeguts. Correm un cert risc, però estem programant en funció dels criteris del Festival”, assegura Arteaga. Totes les obres són gratuïtes, però els actors tenen el dret de passar el barret al final, forma tradicional de rebre allò que el públic considera convenient. A canvi, els espectadors podran votar i decidir quines companyies s’emporten dos dels quatre premis que atorga el Festival: el Clau Mestra i el Bitlonia. Per aquest any, el col·lectiu espera una afluència semblant a la del 2007, que va rondar les 3.500 persones.  

Paciència recompensada
Els integrants del Senseportes no van poder consolidar la seva cita anual de teatre al carrer per motius polítics: “Just acabada la primera edició va haver-hi un canvi de govern a Argentona. Suposem que tenien altres prioritats, ja que van descartar la continuïtat del Festival per les raons que siguin”, explica en Toni Arteaga. Amb l’arribada d’un nou equip de govern, l’entitat va decidir apostar una altra vegada pel projecte, que va rebre una bona acollida per part de l’actual regidor de Cultura de la vila, Àngel Puig. Després han calgut dos anys de feina, reunions i tràmits per posar a punt el Festival, però per Arteaga tot ha valgut la pena. D’altra banda, l’organitzador assenyala que l’Ajuntament s’ha compromès a donar estabilitat a futures edicions i evitar una interrupció tan llarga com la que van patir sis anys enrere.