La urbanització de la riera d'Arenys de Munt començarà a finals d’any

El tinent d’alcalde d’Urbanisme adverteix que “el risc zero no existeix”

  • Redacció - ACN
  • Dimarts, 01 Juliol 2014 11:19

Riera Arenys de Munt1

La intensa pluja que va caure al nord del Maresme aquest passat diumenge deixava la riera d’Arenys de Munt amb la imatge habitual després d’aquests episodis. Tota la nit de diumenge, una excavadora d’un pagès del poble i membres de la brigada municipal van treballar per tornar la normalitat a la vila, molt acostumada a aquest tipus de situacions. “Cal condicionar la llera de la riera, que queda molt desestabilitzada i netejar les reixes dels desaigües de canyes i roques”. La situació es repeteix amb certa freqüència, tot i que des de l’any 2010 la riera està canalitzada i, al capdamunt, s’hi va instal·lar una bassa de regulació de les aigües pluvials que baixen de la muntanya.

Riera Arenys de Munt2

Actuacions pendents

El principal problema, segons el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Alfons Molons, és que encara manquen dues actuacions importants, la canalització d’un rial adjacent i la urbanització superficial. “Són dos acabats importants”, apunta, que afegeix que tot i això, quan l’obra estigui del tot completada “el risc zero no existeix”. El rial de Can Cornei, just per sota la bassa, es farà durant aquesta segona meitat de l’any. Un cop acabat, es preveu engegar les obres d’urbanització de la riera “durant el darrer trimestre de l’any”. Aquest projecte està aprovat des del 2007, però no ha estat fins a l’últim tram d’aquest mandat que no s’ha afrontat la seva execució decididament.

Amb la urbanització s’instal·laran desaigües per a les aigües pluvials, actualment inexistents al llarg d’un quilòmetre i mig, i això reduirà considerablement la presència d’aigua per sobre de la llera de la riera. A més, l’absència de sorra també reduirà els efectes negatius que té una rierada sobre el mobiliari.

Actualment el projecte, valorat en 6 milions, està en fase d’exposició pública de les contribucions especials que hauran d’aportar els veïns. Per a una casa tipus, es calcula un cost mitjà de 2.000 euros, mentre que per als pisos la contribució és d’uns 800 euros. L’Ajuntament proposa que es puguin fer els pagaments a cinc anys i un cop acabada l’obra.