Arrenca el festival de cinema de Sitges més fantàstic

Enguany, el festival ret homenatge a David Lynch amb motiu del vintè aniversari de Terciopelo Azul

Sembla ser que els organitzadors del certament estan disposats a recuperar el glamur i el nivell cinematogràfic que ha perdut en els últims anys i que el darrer any ja apuntava bé al seu objectiu. Entre el dia 6 i el 15 d’octubre es projectaran 180 pel·lícules, sempre amb la marca de la ciència ficció i el cinema fantàstic, i directors de la talla de Paul Verhoven, Terry Guilliam o Alejandro Amenabar es passejaran pel Festival de Sitges 2006.

La encarregada d’obrir la caixa de les sorpreses ha sigut el mexicà Guillermo del Toro amb l’esperadísima El laberinto del Fauno, un conte de fades marcat per la postguerra a espanya i que compta amb la impecable actuació del català Sergi Lopez. Aquest anys, les seccions de costum arriben més carregades que mai. A la secció oficial Premiere comptarem amb grans sorpreses com The Fountain, el darrer film de Darren Aronofsky on Hugh Jackman dona vida a un home que busca desesperadament, fins i tot a través del temps, l’arbre de la vida per poder salvar a la seva dona. Woody Allen i Paul Verhoven també estrenen a Sitges el seus darrers films, Scoop i Black book, respectivament. El mateix fa Alfonso Cuaron amb Children of a men, film que ha rebut molt bones crítiques a San Sebastian i que ens parla d’un no molt llunyà on la especie humana està a un pel de desapareixer per culpa de la esterilitat.

Jognnie Too, Takhasi Miike, Michel gondry, John Carpenter, Nacho Cerdà o Kim Ki-duk són alguns dels directors que aporten el seu granet de sorra a la secció competitiva per excelencia i una de les més suculentes del festival. La secció oficial Fantàstic ens porta films tan interessants com ILS, film francès molt en la línia de Alta tensión i que ha arrasat en les taquilles veïnes, i The Host. Aquest últim, signat pel coreà Bong Joon-ho, director de l’aclamada Memories of murder, reinventa el cinema de “gozziles” en una cinta sobre una família enfrontada amb un monstre gegant.  Time és un altre film que no es pot perdre ningú. Kim Ki-duk, un habitual del certamen, torna a escollir la ciutat de Sitges per presentar el seu film. El director de films imprescindibles com Hierro 3 o Samaritan girl, torna a aprofundir en el ideal de bellesa, els sentiments i les obsessions personals.

No poden faltar, evidentment, la secció Meliès amb una mostra del que s’esta coent en el cinema fantàstic europeu, on destaquem el film de Daniel Monzón La caja Kovak. Tampoc faltarà la secció Orient Express amb el més destacat del continent asiàtic.

Homenatge sense homenatjat En aquesta 39ª edició del festival es ret homenatge a l’incomprès per molts David Lynch amb motiu de la celebració del vintè aniversari de la projecció de Terciopelo Azul a Sitges. Per problemes amb la distribuïdora, no podrem comptar amb el seu darrer film, Inland Empire, i fins a última hora serà dubte la seva presencia. Els films que s’hi podran veure seran, entre altres, Terciopelo Azul, Cabeza borradora, Carretera perdida i Twin Peaks.