Josep Fradera i Soler rep l’homenatge ciutadà amb motiu del seu 80è aniversari

La sala d’acte de Can Palauet es va quedar petita

Can Palauet va ser l’escenari escollit per retre homenatge al mataroní Josep Fradera i Soler. La sala era plena de gom a gom d’amics, familiars i persones vincul·lades al teixit associatiu mataroní que van apropar-se per acompanyar-lo en aquest moment tan especial per a ell i com no per a la seva esposa que sempre li ha donat suport en totes les activitats que ell ha emprès al llarg de la seva vida.

Va presentar l’acte el Sr. Manuel Mas, alcalde de Mataró que va donar la paraula al Sr. Jordi Buscà que a més d’introduir els membres de la mesa, i llegir la llarga llista d’adhesions a l’homenatge, va parlar de la vincul·lació d’en Josep amb l’esport mataroní com a atleta, jugador de futbol i de bàsquet.

En representació d’Omnium Cultural, el Sr. Jaume Boter de Palau va fer la glossa personal de Josep Fradera, amb el qual va coincidir en activitats com el Cineclub, Joventuts musicals i en interessants tertúlies a casa seva. Va remarcar la seva faceta com a escriptor, esportista i gran impulsor d’activitats en el Foment Mataroní. Però per sobre de tot això va destacar una sèrie de virtuts com la seva humanitat, l’esperit de servei, el gran sentit de l’amistat, la seva cordialitat i el particular sentit de l’humor.

A continuació va intervenir el Sr. Joaquim Montserrat, amb qui Josep Fradera va iniciar la singladura de l’escola Anxaneta. El seu amic i company de cinefòrums, el director de cinema, Lluis Josep Comeron va definir-lo com un home «transitiu», és a dir, «que tot el que fa ho fa pels altres». Així mateix va destacar la seva faceta com a poeta i com a autor teatral que val la pena llegir, però en va matisar els mèrits ja que, segons ell, «ho deu, en part al seu entorn. Tot el que passa al seu voltant, li ha facilitat la seva tasca.

El recentment nomenat director de la Corporació de Ràdio i Televisió, Sr. Joan Majó, només va tenir paraules d’elogi cap a Fradera. No en va el va nomenar secretari quan ell era Alcalde de Mataró, degut a que «Fradera donava un nivell a l’alcaldia, i era la voluntat —de Majó— de donar-li un aire de bonhomia». Un cop designat Majó ministre a Madrid, també el va reclamar per realitzar la mateixa tasca però a la capital de l’Estat. Ja que «volia que la seva presència fos la imatge de com volia que la gent el veiés». Com a cap de secretaria va voler una persona «amable, culta i català», i de ben segur que en Josep Fradera convergeixen aquestes tres virtuts.

Com a cloenda de l’acte l’alcalde de Mataró va definir Fradera com un ciutadà exemplar, ja que hem de tenir en compte que totes les activitats anteriorment esmentades les va portar a terme a més a més de la seva feina i de l’atenció a la seva família. Com també li va agrair la col·laboració que durant anys li havia prestat com a secretari seu i posteriorment com a regidor de cultura de l’Ajuntament de Mataró. Finalment va recriminar, amistosament, que li devia una obra, la dramatització dels anys viscuts al ministeri. Una proposta que Fradera va acollir amb un somriure i una negativa.

Manuel Mas li va lliurar una escultura, obra de Manuel Cusachs, a més a més de les cartes d’adhesió a l’homenatge.