La ciutat va rebre a Ses Majestats els Reis d’Orient que van venir carregats d’amor

Baltasar sense carbó reclama la Ràdio per Mataró

No calia mirar el calendari per saber que el passat dilluns va ser la nit de reis. Tot el que tingui un infant a prop notava els nervis que els provoca la màgia d’aquest dia. La nostra ciutat, com cada any, es va engalanar per rebres a Ses Majestats els Reis d’Orient de la millor manera possible i tant els nens, com els ja no tan nens, van sortir al carrer per veure la cavalcada amb la que arribaven a la nostra ciutat Melcior, Gaspar i Baltasar.

Van ser més de 70.000 persones les que van veure desfilar als reis i a la seva comitiva pels carrers de Mataró, en un recorregut l’inici del qual estava previst a dos quarts de sis i que no va arribar a la plaça de l’Ajuntament, punt final del desplaçament, fins gairebé tres hores més tard. Al llarg d’aquest temps diversos carrers de la ciutat es van tallar al trànsit i es van omplir de multitud de nens, alguns d’ells amb els tradicionals fanalets encesos i amb el més important de tot, la carta en la que havien escrit els seus desitjos. Els nens que ho van voler van poder entregar les cartes a ses majestats personalment, però molts ja ho havien fet en els actes organitzats anteriorment com l’arribada del patge el dia 2 de gener o els diversos punts de recollida de cartes que es van establir a la ciutat.

La cavalcada d’enguany va presentar una novetat, i es que es va suprimir la caravana comercial que precedia les carrosses, ja que es va considerar que augmentaven el risc de baralles i accidents produits pels caramels. Tot i així, els més llaminers i tots aquells que aquest any també volien omplir les seves butxaques i bosses portades de casa amb aquests dolços no van quedar deçebuts, se’n van llençar més de cinc tones.

Arribada a l'Ajuntament
La tarda va anar passant i la cercavila va arribar a la plaça de l’Ajuntament. A mesura que els reis també ho feien van descendre dels seus carruatges i van anar entrant a la casa gran de la ciutat on els van rebre, en nom de tots els mataronins, el president del patronat municipal de cultura, l’alcalde i els membres del consistori. A l’altra banda de l’edifici, una plaça plena de gent esperava que els tres mags sortissin al balcó i es dirigissin als ciutadants, especialment als més petits, en el seu tradicional discurs.

Mentres aquests es feien esperar, els seus patges aguardaven sota el balcó entre música i amb les seves torxes enceses. Finalment el desitjat moment va tenir lloc i entre una majestuosa música i l’estimació de tots van apareixer els tres reis, primer Melcior, després Gaspar i per últim Baltasar. L’alcalde va donar-els-hi la benvinguda i resaltar les dificultats amb les que s’han trobat aquest últim any per seguir l’estel, ja que diversos fets, entre ells la guerra d’Irak que no vam poder evitar han estan enturvolant el cel. Una vegada acabat el seu discurs va iniciar-se el que els infants estaven esperant, el parlament dels reis. Ho van fer per torns i seguint el mateix ordre de sortida al balcó.

Així el primer de dirigir-se a la plaça va ser Melcior, hi ho va fer desitjant bona nit a tots i dient: Ja sóm aquí!. De les seves paraules va destacar l’anunci de que aquest any les seves carrosses venien carregades d’amor, un regal que no es pot veure, com tots els regals que veritablement són importants. Donant petons a tots va donar pas al seu company Gaspar, qui va dir que a banda d’amor també havien portat humilitat, un altre d’aquests regals invisibles. En el seu discurs també va aprofitar per felicitar als nens i dir que ells veritablement són un exemple de solidaritat i d’integració i que seria necessari que molts pares aprenguessin de la seva conducta.

Al finalitzar li va tocar el torn a Baltasar, el rei negre, el qual va sobresortir com un dels més estimats per tots. Baltasar va aprofitar per fer una confessió, aquest any els reis no repartirien carbó, havien portat tant d’amor i de joguines que ja no els hi va quedar lloc per portar-ne. També va demanar als més petits que anessin a dormir aviat i que no s’oblidessin de preparar aigua i pa pels camells i una mica de menjar per ells. Abans de marxar, Sa Majestat no va voler desaprofitar l’ocasió per reivindicar la creació d’una ràdio municipal a Mataró.

Un cop acabat el discurs, els tres reis es van retirar, al igual que també ho van anar fent tots els presents a la plaça, que de ben segur, seguint la recomenació dels reis, es van dirigir cap a les seves cases i no van oblidar de deixar quelcom de menjar devant de les llars de foc, sota les finestres o al costat dels arbres de nadal abans de ficar-se aviat al llit.