Sinera canta Espriu

Arenys de Mar commemora el centenari del naixement del poeta amb un concert envoltat de màgia

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 11 Juliol 2013 10:40

Un moment del concert de l'Any Espriu

La màgica Sinera que Salvador Espriu va descriure en els seus poemes es va tornar cançó dimecres a la nit. Coincidint amb la data del centenari del naixement del poeta, el poble d'acollida d'Espriu, Arenys de Mar, li va voler retre l'homenatge merescut amb un concert en el qual una dotzena d'artistes van musicar els seus versos i van recrear el món idíl·lic que ell havia construït al voltant d'Arenys. Lluís Danés, director de l'espectacle, va cuidar fins a l'últim detall una posada en escena que va combinar a la perfeccció sobre l'escenari natura, acròbates, músics, cantants, llum i color. Veus com les de Marina Rossell, Maria del Mar Bonet, Joan Colomo o Anna Roig van tornar a donar vida a Espriu.

Una banda de músics vestits d'un blanc impol·lut, sobre un escenari flotant en un llac improvisat al Parc de Lourdes d'Arenys de Mar. Làmpades penjant dels arbres i artistes apareixent del bosc per posar música als textos d'Espriu. Aquesta va ser l'escenografia triada per Lluís Danés per recrear la màgica Sinera del poeta en el centenari del seu naixement. Silvia Bel, que va adoptar el paper de conductora del concert va trencar el gel amb un fragment de 'Primera història d'Esther'. També vestida d'un blanc perfecte.

Versos musicats

'El cant dels ocells' de Marina Rossell, al poc de començar el concert, va protagonitzar el primer gran aplaudiment de la nit. L'aparició a l'escenari de Maria del Mar Bonet es va produir al tram final i amb 'Sonet' va fer aixecar el públic de les cadires. L'altre gran protagonista de la nit, l'arenyenc Dídac Rocher. Quan només s'intuïa la seva silueta entre els arbres, ja s'havia posat el públic local a la butxaca. També van desfilar per l'escenari l'angelical Anna Roig, amb un text ferotge de 'L'ós Nicolau'; Ivette Nadal, amb 'Enllà del camí', Roger Mas, amb 'La princesa del Iang-Tse' i 'Perquè un dia torni la cançó a Sinera'; Joan Colomo, amb 'Cançó de capvespre'; Gerard Quintana, amb 'Barques de Paper' i 'Inici de càntic en el temple'; Dolo Beltran, amb 'Cançó de Bressol', o Rosa Pou, amb 'Cançó d'Esperanceta Trinquis'. Música i versos d'Espriu es van anar intercalant i conjugant amb números acrobàtics d'Íngrid Esperanza, que, penjada dels arbres, acompanyava els cantants en alguns moments del concert.

Tots ells van tornar a sortir a l'escenari per cloure el concert amb una interpretació conjunta de 'He mirat aquesta terra', la primera peça de l'espectacle que una hora abans havia sonat només amb la veu de Mònica Green.