Una bogeria convertida en repte

Quatre mataronins nedaran de Mataró fins a Mallorca per relleus

Dos-cents vint-i-dos quilòmetres són els que separen el port de Mataró del d’Alcúdia, a Mallorca. I, per tant, aquesta distància és la que recorreran quatre mataronins ambiciosos. Com ho faran? Nedant. Nedant durant tres dies, és a dir, 70 hores, dia i nit. És la mera demostració de com una bogeria es pot acabar convertint en un repte.‘Horitzons d’aigua’ és el nom que porten els nedadors que integren un equip amb molts somnis per complir.

Alguns ja van participar de la travessa de l’any passat a l’Estret de Gibraltar i ara, tots quatre, afronten una altra gesta no menys interessant que l’anterior: nedar de Mataró a Alcúdia (Mallorca) en 70 hores i per relleus. Víctor Marín, Ferran Sans, Bernat Moragas i Pere Dalmau són els implicats en l’objectiu. Un objectiu que començarà el 29 de juliol al migdia, quan en un acte emmarcat en Les Santes esportives, la tripulació iniciarà el trajecte. Aleshores, una nedada popular donarà el tret de sortida als tres dies d’aventura que culminaran, si tot va bé, el dia 31 a Alcúdia.

Tres d’ells van creuar plegats l’Estret de Gibraltar ara fa un any. I de sobte, Víctor Marín els va proposar la següent fita: nedar fins a Mallorca en relleus. Els quatre integrants expliquen que “sempre ens hem trobat dins l’aigua”, després de la seva etapa com a triatletes, de manera que la idea de passar-se tres dies sencers nedant els va motivar. Estan emocionats, tot i que tenen les coses molt clares: “la proposta és ambiciosa però coherent per les nostres condicions físiques”. La unió fa la força  “És molt important que quan ens tirem a nedar sapiguem que no cal que pensem en res més perquè ja hi haurà un equip de persones que prendrà decisions si és necessari”. És evident que no marxen sols. Ells són quatre; l’equip humà total compta amb tretze persones més, entre els quals hi ha un metge, un fisioterapeuta, un regidor que coordinarà les accions i un cuiner. I a tot això, cal sumar-li les tres barques que escortaran els nedadors.

La primera els marcarà el camí i els servirà per menjar i per dormir; una altra els acompanyarà constantment per proporcionar-los l’avituallament necessari i la darrera transportarà les persones als seus llocs a cada moment.

Els esportistes coincideixen a l’hora d’afirmar que hi ha quatre recolzaments que són imprescindibles per dur a terme un projecte que els costarà 22.240 euros. El Centre Natació Mataró i el Club de Vela de Mataró són les dues entitats que permetran que la gesta sigui possible. Però, d’altra banda, els ajuntaments de Mataró i Alcúdia faran que tot plegat es doni a conèixer. A la nostra ciutat es muntarà un acte de comiat, que acollirà el port, mentre que a Alcúdia també es preveu que els facin una festa de benvinguda amb actuació castellera inclosa. A més a més, han volgut destacar que “Alcúdia s’està posant la disfressa de ciutat turística esportiva, de manera que la nostra arribada els va perfecte per fer-ho encara més palès”.

 

No serà senzill  A primera vista, sembla una bogeria. I de fet, ho és. Però està tot quadriculat. La distància que separa Mataró d’Alcúdia és de 222 quilòmetres, que es recorreran en 70 hores aproximadament i mitjançant un sistema de relleus. Cada nedador nedarà dues hores seguides i en podrà descansar sis. L’estratègia ja està dissenyada i els càlculs fets: “nedarem uns 3.500 metres cada hora, és a dir, que cadascun de nosaltres farà uns 7.000 metres cada vegada que es tiri a l’aigua”. Tot i així, tenen molt clar que les sis hores de descans són tant o més importants que les dues de natació: “durant aquest temps hem de dormir, de menjar el que faci falta i de recuperar-nos, físicament i psicològicament”. 

 L’esport té un gran component psicològic, precisament. L’estrès de trobar-se sol al mig del mar nedant és molt probable i dues hores seguides poden donar per pensar moltes coses. Tanmateix, els components d’‘Horitzons d’aigua’ opinen que el que cal és “no pensar en res més que no sigui nedar bé, mantenir la tècnica i gaudir del que et vas trobant”. I és que un cop a alta mar, poden trobar-se meduses, encara que també sorpreses millors com grans bancs de peixos i, fins i tot, dofins, que, afirmen, “vindran a jugar amb nosaltres i a fer-nos companyia”. La foscor, l’handicap  Com ja s’ha dit, la mitjana serà d’uns 7.000 metres per posta. Malgrat això, les previsions poden variar per les corrents, així com per la dificultat afegida de nedar durant la nit. “Nedar de nit és un problema perquè comporta un estrès molt gran”, expliquen, ja que “et sents més insegur, és com si caminessis per un passadís on saps que hi ha una xinxeta a terra”. Per fer front a aquest handicap, però, comptaran amb un llum químic que els permetrà veure-hi, però que evitarà que els peixos l’identifiquin i pugin a la superfície.

La prèvia, el més dur     Assolir aquest objectiu no és cosa de tres dies i prou. La feina comença molt abans. La logística ja està muntada, però les hores d’entrenament que els quatre nedadors han de suportar són considerables. Siksports és l’empresa gràcies a la qual s’han pogut dissenyar unes sessions d’entrenament que permetran que arribin al 29 de juliol en les condicions òptimes per llançar-se al mar. Un cop feta la preparació física general, ara ja han iniciat les sessions específiques. Il·lusionats, els nedadors expliquen que “fem uns 40.000 metres a la setmana i hi ha dies que fem sessions dobles”. Aquestes xifres s’apropen a les que pot estar realitzant un primer equip de natació d’un club de natació, de manera que la preparació demana moltes hores de dedicació setmanals. A tot això, a més a més, cal afegir-hi la importància de simular condicions i de buscar les sensacions amb què després es trobaran al mar. “Hem de buscar símils amb el que pot passar durant els dies de la travessa, de manera que forçarem molts entrenaments a la nit, perquè serà el moment de màxima dificultat”.

Units

L’equip l’integren quatre homes, amics, que s’embarquen en aquesta experiència amb la seguretat i la planificació adequades per aconseguir assolir-ho. Víctor Marín té un llarg bagatge empresarial, de manera que assumeix la responsabilitat de dirigir el grup i de coordinar l’organització de l’esdeveniment quant a les empreses externes que puguin estar interessades en donar-li suport. Per la seva banda, a Bernat Moragas li recau la tasca de preparació i coordinació del grup. Regenta l’empresa Siksports, en la qual s’hi integra Ignasi de la Rosa, que s’encarregarà de dissenyar les sessions d’entrenament. Al seu torn, Pere Dalmau organitzarà les tasques dels disset membres que conformen el grup de treball per tal que a cada moment se sàpiga que s’ha de fer. I només falta afegir-hi Ferran Sans, un experimentat nedador d’aigües obertes que s’afegeix al repte.