Els Pastorets volen evolucionar sense oblidar el caràcter propi

Èxit del Congrés Nacional de Pastorets celebrat a Mataró i acabat amb un correfoc

Al voltant d’unes 300 persones van ser presents a Mataró per abordar el present i futur dels Pastorets, en el marc del III Congrés Nacional d’aquest col·lectiu. El diagnòstic, segons explica el president de la Coordinadora de Pastorets, Josep Maria de Ramon, “és bo”, aquesta tradició “està funcionant i evolucionant a bon ritme” i “encara ha d’evolucionar més”, va dir.

Això sí, però, cada espectacle ha de mantenir “el seu caràcter propi”, assegura. El col·lectiu que representa els Pastorets arreu de Catalunya va demanar també “ajuda” a l’Administració alhora que es va comprometre a continuar treballant pel futur d’aquest ‘patrimoni cultural’ català.En aquest sentit, De Ramon va llançar un missatge tant a l’Administració com als grups que integren el col·lectiu dels Pastorets instant tots els sectors a assumir les responsabilitats que comporten formar part del patrimoni cultural català.

Objectiu PastoretsEntre els ponents del congrés hi havia l’actor i director Abel Folk que al respecte del programa de televisió de TV3 ‘Objectiu Pastorets’, i com un dels seus creadors, l’actor Folk, va valorar com a “extraordinàriament positiva” l’experiència i ha expressat la voluntat de “donar-li continuïtat” d’alguna manera.Respecte el futur dels Pastorets a Catalunya, Folk considera que cadascú “els ha de fer com vulgui” però “sense oblidar que el món passa, la vida passa i deixa enpremta”, i els Pastorets s’han d’adaptar al futur.

Contra la vergonyaFolk va voler alertar contra l’auto­vergonya:"Tinc la sensació que de vegades els catalans tenim vergonya de la nostra tradició, ens sembla cutre o carrinclona”, va afegir. L’actor assegura, però, que si els Pastorets “es fan bé i amb rigor i entusiasme i talent són uns espectacles que estan molt bé”. “Ja voldrien molts espectacles pseudoprofessionals tenir la qualitat de molts Pastorets”.410 participantsAl Congrès hi van haver nou ponències i taules rodones, repartides per diferents punts de Mataró i organitzades en sis àmbits diferents, des del coneixement i la difusió, fins a la gestió, passant per la creació, la vessant més tècnica, la reflexió i el lúdic i social. En total hi han participat 410 persones.