La pesca, protagonista de la 13a edició del Calamarenys

Les 13enes jornades gastronòmiques del calamar d'Arenys de Mar posen de relleu un dels trets d'identitat del municipi i, alhora, art imprescindible per portar el calamar del mar a la taula: la pesca

Les 13enes jornades gastronòmiques del calamar d'Arenys de Mar posen de relleu un dels trets d'identitat del municipi i, alhora, art imprescindible per portar el calamar del mar a la taula: la pesca. Entre d'altres activitats paral·leles a les jornades, enguany es pot visitar al Calisay una mostra d'arts de pesca artesanals i, pel pròxim cap de setmana, també s'ha programat una subhasta de peix oberta a tots els públics. L'objectiu, segons el regidor de Promoció Econòmica, Marc Soler, és mostrar 'part de l'ADN del municipi'. Sobre el calamar, el president de l'Associació de Restauradors d'Arenys de Mar, Joan Majó, assegura que el d'Arenys té 'una dolçor que no té cap altre'.

Ben entrada la tarda, quan ja casi és fosc, els pescadors d'Arenys de Mar es preparen per sortir amb les seves barques. Des de finals d'agost fins ben entrat el mes de desembre es poden pescar calamars amb prou facilitat, però segons els experts, la captura d'aquest mol·lusc no és una ciència exacta. 'Pots agafar-ne un centenar en una estona o passar-te hores i no agafar-ne cap', explica Viçenç Seva.

La manera tradicional de pescar el calamar és amb l'art de la potera, que ha arribat a donar nom al producte. Es tracta d'un plom amb agulles en un dels extrems que atreu el mol·lusc i l'atrapa. Darrerament els pescadors també compten amb els 'pajaritos', una potera sense plom que sura i, per tant, augmentar les possibilitats de captura perquè fa que hi hagi trampes a diferents profunditats.

Els professionals utilitzen un focus de gran potència per atreure la seva presa a la llum, però també és molt important per tornar amb èxit a port que l'aigua estigui tranquil·la, neta i que la lluna brilli. Segons el president de l'Associació de Restauradors d'Arenys de Mar, Joan Majó, aquest és un tipus de pesca artesanal que no fa malbé el medi marí i que és 'molt ecològic'.

La potera és una de les arts artesanals de pesca que fins al pròxim 12 d'octubre estan exposats al Calisay d'Arenys de Mar. La mostra forma part de la 13a edició de les jornades gastronòmiques del Calamarenys que, enguany, volen posar de manifest l'estreta relació entre la gastronomia i la pesca com una part important de l''ADN' del municipi, tal i com destaca el regidor Marc Soler.

Per ressaltar la pesca també s'ha organitzat una subhasta popular de peix, que tindrà lloc al mateix Calisay, el pròxim dissabte al matí. L'objectiu és que el ciutadà pugui participar-hi directament i sigui qui, com a consumidor final, s'emporti el peix a casa. Respecte a anteriors edicions del Calamarenys, enguany també es potencia el concurs gastronòmic amb premis en metàl•lic pels guanyadors.

Sense hotels

Amb jornades com aquesta, en la qual participen una vintena de restaurants de sis municipis, Arenys de Mar vol acabar consolidant-se com a vila gastronòmica, però l'Ajuntament reconeix que fora de la temporada d'estiu la demanda és mínima. Al marge del Calamarenys, ara a la tardor, ja s'estudia en una mostra per a la primavera amb altres productes de temporada com a reclam.

Un dels entrebancs amb els quals topa el municipi per potenciar-se com a destinació és la manca de places hoteleres. A Arenys de Mar no hi ha cap hotel i els tres que hi ha projectats estan en punt mort donada la crisi econòmica actual. L'Ajuntament assegura que es donaran facilitats als promotors, tot i que a darrera hora són els empresaris els que han d'assumir el risc de tirar endavant els projectes.